• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átveszi a lombikprogramot a debreceni egyetem

Regionális hírek Forrás: MTI-OTS - Weborvos

A Kaáli Intézet szerződésének lejárta után is lesz regionális lombikprogram Debrecenben, a Klinikai Központon belül.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja (DEKK) 15 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a lombik-bébi programjukat egy olyan szolgáltatóval szeretnék végeztetni, amely erre a területre specializálódott és elég tőkeerős ahhoz, hogy az ellátás tárgyi és személyi feltételeit biztosítsa. Közbeszerzés útján kiírt pályázatuknak a Kaáli Intézet lett a győztese.

A Kaáli Intézet 2003-ban azonnal megteremtette a legmagasabb színvonalú ellátás feltételeit. A hálapénz nélküli, TB-támogatott lombikbébi kezelések rendkívül népszerűek lettek a betegek körében. A Kaáli Intézet az eltelt másfél évtized alatt a megnövekedett igényt többször jelezte a DEKK felé, de tudomásuk szerint az Egyetem nem kapott többlettámogatást arra, hogy Kelet-Magyarországon is több gyerek születhessen lombikbébi módszerrel.

Néhány hete telefonon közölte a DEKK képviselője a Kaáli Intézettel, hogy bár a DEKK kifejezetten elégedett a Kaáli Intézet 15 éves munkájával és teljesítményével, de - a magánszolgáltatók igénybevételének jelenlegi megítélése miatt - nincs lehetőségük a szerződés meghosszabbítására vagy újabb közbeszerzés kiírására  - adta közre az MTI OTS-hez eljuttatott közleményben az intézet.

A Kaáli Intézet debreceni telephelyének 2017. december 31-én jár le a szerződése. A már régóta előjegyzett betegek kezeléseit elvégzik, de új betegeknek már nem adnak időpontot első konzultációra sem. Az Egyetem nem közölte sem a betegekkel, sem a Kaáli Intézettel, hogy milyen formában fogja működtetni a lombikbébi programját, ezért a betegek elvándorlása már megkezdődött a régióból.

A Kaáli Intézetet felelősséggel tartozik a hozzá forduló meddő párok folyamatos ellátásának biztosításáért, ezért a Debrecenben jelentkező meddő betegeket a Kaáli Intézet más városban lévő telephelyeire irányítják, ahol az eddig megszokott magas színvonalú ellátást biztosítják nekik - áll a közleményben.

Marad lombikprogram Debrecenben
A Kaáli Intézet szerződésének lejárta után is lesz lombikprogram Debrecenben. A meddő párokat ugyanott, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában látják el - tudatta az egyetem közleménye.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának területén a lombikbébi kezelések (in vitro fertilizáció) 2003 óta kiszervezett formában történnek. A tevékenységet szerződés szerint 2017. december 31-ig a Kaáli Intézet végzi. A Kaáli Intézet szerződésének lejártával 2018. január 1-től a meddőségi problémák elleni küzdelem egységességét megvalósítva a Klinikai Központ látja el a regionális tevékenységet.

A gyermekre vágyó érintett párok az elmúlt 15 évben is a Klinikai Központ finanszírozási szerződése révén és betegútjain, a Klinikai Központ infrastruktúráját használva kapták meg a megfelelő ellátást a külső, privát szolgáltatótól. Az érintettek az ellátáshoz 2018. január 1. után is az állam által biztosított feltételekkel juthatnak majd hozzá, így az egészségbiztosítással (TAJ kártya) rendelkezők számára ugyanúgy teljes mértékben finanszírozott marad az első öt lombikbébi kezelés.

Fontos megjegyezni: a szerződés lejártát követően a lombikprogramban résztvevőket ellátó orvosok köre reményeink szerint változatlan marad, mivel a debreceni Kaáli Intézet valamennyi jelenlegi munkatársa a Klinikai Központ állományába kerülhet, így a korábban kialakult bizalmi kapcsolatok megszakítása nélkül folytatódhatnak a kezelések.

A Debreceni Egyetem a betegellátás valamennyi területén a legmagasabb színvonalú szolgáltatást valósítja meg, így a magasan képzett szakemberek közreműködésével, valamint a rendelkezésre álló megfelelő infrastrukturális háttérrel ezt a kiemelt jelentőségű orvosi tevékenységet felkészülten tudja ellátni 2018. januárjától. A meddő párok továbbra is helyben juthatnak ellátáshoz, a programban való részvételüket a Debreceni Egyetem klinikai háttere biztosítja.