• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átveszik az irányítást a diabétesztől

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Szeretné ön irányítani 2-es típusú diabéteszét? Akkor tudjon meg róla minél többet! Beszéljünk a diabéteszről!

Ezekkel a mondatokkal hívják fel pácienseik figyelmét a veszprémi kórház szakemberei az általuk kínált lehetőségre. Egy szórólapon arról értesítik betegeiket, hogy az Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centrum szakmai támogatásával új betegoktatási program indul felnőtt cukorbetegek számára.

A program kiscsoportos (6-10 fő) foglalkozás keretében, oktató térkép segítségével, feladatokkal, kötetlen beszélgetés formájában zajlik. Egy tanfolyam, négyszer másfél-két órát vesz igénybe. Kezdési időpont péntekenként 14 és 16.30 óra. Helyszíne 8200 Veszprém, Komakút tér 1. ( Rendelőintézet), a Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centrum első emeleti helységében. A tanfolyam költségeit a résztvevők helyett a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület átvállalja. A foglalkozásokon korlátozott számban hozzátartozók is részt vehetnek.

Hasonló program a más településeken élő cukorbetegek számára is megnyílik, ám a résztvevőket egy hotelben helyezik el, ami - ha kedvezményes áron is - pénzbe kerül az érintetteknek. A számukra szervezett négynapos, kiscsoportos folalkozások első időpontja: május 10. Minderről részletek az Alapítvány a Cukorbetegekért honlapjáról tudhatók meg. 

A veszprémi programok a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) határozatán alapulnak, amely szerint a 2009-2013 időszakban a Diabétesz Világnap témája a diabétesz oktatás és a megelőzés legyen. A kampány célja, hogy felhívja a diabétesz gondozásban résztvevő valamennyi érintett figyelmét a cukorbetegség megértésére és a kockázat csökkentésének fontosságára.

A cukorbetegek számára ez egy üzenet az edukáció fontosságáról. A kormányoknak felhívás, hogy hatékony stratégiákat és irányelveket léptessenek hatályba annak érdekében, hogy megelőzzék és kezeljék a cukorbetegséget. Az egészségügyi szakembereknek pedig felhívás, hogy fejlesszék ismereteiket és alkalmazzák a gyakorlatban a bizonyítékokon alapuló új kezelési irányelveket. A társadalom valamennyi tagja számára pedig egy lehetőség, hogy megismerje a cukorbetegség súlyos következményeit, és megismerje, hogyan előzhető meg vagy késleltethető a cukorbetegség és annak szövődményei.

Legolvasottabb cikkeink