• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az anyagcsere-zavarok molekuláris mechanizmusait kutatták

Regionális hírek 2021.11.26 Forrás: Weborvos
Az anyagcsere-zavarok molekuláris mechanizmusait kutatták

A kutatási program a klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra keresett molekuláris magyarázatokat, és azok alapján új kezelési célpontokat.

A leggyakoribb betegségekben – mint a cukorbetegség, érelmeszesedés, stroke és a szívelégtelenség – meghatározó szerepet játszik a metabolikus, azaz anyagcsere-folyamatok zavara. A szénhidrát-, zsír- és aminosav-anyagcserének a sejtek önemésztésével, autofágiájával is összekapcsolt fiziológiás és az obezitás kialakulásával megjelenő kóros folyamatai döntően határozzák meg a szervek működését. A perifériás szövetekben kialakuló elváltozások közvetlen következményei a szív és érrendszer megbetegedései, ezért folyamatában kell kezelni a zsírszövetben, a vázizomban vagy a májban lezajló kóros folyamatokat és a kialakuló szív és érrendszeri komplikációkat a molekuláris okok kutatása során.

A Debreceni Egyetem (DE), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) a most zárult közös pályázatban vázolt kutatási programja ezen elv mentén a klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra (obezitásban a zsírsejtképződés és termoreguláció zavara, a diabétesz és a metabolikus szindróma szöveti háttere, a szívelégtelenség) keresett molekuláris magyarázatokat, és azok alapján új transzlációs diagnosztikus és kezelési célpontokat. Az intézmények kiemelkedő kutatócsoportjainak részvételével kiválósági együttműködés jött létre biotechnológiai és gyógyszeripari cégekkel partnerségben - tudatták közleményben.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósított projektben a három intézmény részéről összesen 132 fő vett részt szakmai megvalósítóként, közülük 48 kutatói és 26 fő technikai munkatárs alkalmazás volt. A résztvevő kutatócsoportok 11 új kutatási programot alakítottak ki. A pályázati forrás támogatásával 141 közlemény született, 24 fiatal kutató szerzett PhD-fokozatot, 7 új egyetemi kurzus indult el, 10 vállalkozási/ipari együttműködés jött létre. A közlemények közül 104 tudományos cikk az adott szakterület legjobb 25%-ába tartozó folyóiratban jelent meg. Valamennyi kutatócsoport közölt az MTA/MTMT besorolása szerinti D1 (legmagasabb) minősítésű folyóiratban. A közlések óta eltelt rövid idő ellenére a megjelent cikkeket több mint 3500 alkalommal idézték.

Az Új molekuláris mechanizmusok, diagnosztikus és terápiás célpontok metabolikus és kardiovaszkuláris kórképekben című, GINOP-2.3.2-15-2016-00006 azonosítószámú projekt összköltsége 1 439 117 609 Ft, a Debreceni Egyetem által igényelt támogatás: 550 000 000 Ft - áll a közleményben.

A projekt szakmai összefoglalója és a közlemények részletes listája elérhető a konferencia weboldalán

Legolvasottabb cikkeink