• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az egészséges szív kódja: 0-3-5-140-5-3-0

Regionális hírek Forrás: Weborvos összeállítás

A szív világnapján szűrővizsgálatok és előadások hívják fel a figyelmet a kockázatokra országszerte.

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szervezők az idén elsősorban a mozgás egészségmegőrző szerepére kívánják felhívni a figyelmet, erősítve azt a hitvallást, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. Az Élj szíved szerint kampányüzenet elsősorban a gyermekeket és a nőket célozza meg. Ettől függetlenül a család minden tagjának aktívan tennie kell szívük egészségének megőrzése érdekében. A szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne a rendszeres szűrővizsgálatokkal, valamint az egészségesebb életmóddal. Ezt a célt szolgálja a Szívünk napja már hagyományos fővárosi rendezvényen ezúttal új helyszínen, a Millenárison.

A budapesti világnapi program itt található

Az egészséges szív kódja
Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A fejlett országokban világszerte vezető haláloknak számító betegség azonban kivédhető lenne. Erre hívja fel a figyelmet a szív világnapja szeptember 25-én Debrecenben is. A Fórum bevásárlóközpontban 10 és 16 óra között a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézete és a Kenézy Kórház szakemberei felvilágosító előadásokkal, szűrővizsgálatokkal várják az egészségtudatos közönséget. Bemutatkozik a nemrég nyílt egyetemi Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ, illetve zenés-táncos programok is lesznek - adták hírül az egyetem honlapján.

- Magyarországon az évi 130 ezer haláleset fele valamilyen szív- és érrendszeri betegségre vezethető vissza. Ez nagyon magas halálozási arány, holott a kockázati tényezők ismeretében a betegség megelőzhető – mondta Czuriga István egyetemi tanár.

A betegség legfőbb okai a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, illetve a cukorbetegség és a mozgásszegény életmód, az elhízás, de a genetikai tényezők is meghatározóak lehetnek. Ezek közül több már gyerekkorban is jelentkezik, így nagy felelősség hárul az iskolákra és a családokra is. A pedagógusoknak és szülőknek komoly szerepe van abban, hogy pozitív példát mutassanak a gyermekek számára az egészségmegőrzésben. Az érelmeszesedés ugyanis már gyermekkorban elkezdődhet, ám odafigyeléssel megállítható az az éveken át tartó folyamat, amely végül a betegség kialakulásához vezet.

- A megelőzés mindenkire vonatkozik, azokra is, akik egészségesek – hangsúlyozta a professzor, aki azt javasolta, érdemes az egészséget választani. A kockázati tényezők csökkentésével éveket nyerhetünk. Példaként említette, hogy egy felmérés szerint 10-15 évvel élnek tovább azok, akik lemondanak a dohányzásról.

Ma már nem csak a rizikófaktorokat tudják csökkenteni, hanem javultak a terápiás technikák, és az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megelőző gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

A kardiológus felhívta a figyelmet a könnyen megjegyezhető egészséges szív kódjára: 0-3-5-140-5-3-0. Az első nulla a dohányzás kiiktatására vonatkozik, a 3-as azt jelenti, hogy fussunk, sétáljunk naponta minimum 3 kilométert, vagy tornázzunk 30 percig. Az 5-ös a napi ötszöri, zöldségben, gyümölcsben gazdag egészséges étkezésre utal. A 140 az egészséges vérnyomás felső határa, a következő 5-ös, az összkoleszterin, a 3-as pedig a rossz koleszterin felső értéke. A szív kódját záró nulla az elhízás és a cukorbetegség elkerülésére figyelmeztet.

Az akut szívinfarktus kezelése sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, a gyógyszeres és az eszközös kezelés is jobb lett. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is alkalmazott úgynevezett katéterterápiás módszernek köszönhetően például az akut szívinfarktus korai halálozása az elmúlt 15 évben a felére csökkent. Ezt az eljárást is megismerhetik az érdeklődők szeptember 25-én, a szív világnapja debreceni rendezvényén.

Részletes világnapi program Debrecenben itt

A megelőzés állomásai a Millenárison
A SZÍVSN országos betegegyesület 2016. szeptember 25-én vasárnap (vasárnap) a Szívünk Napján 10 órától 16 óráig mutatja be a SZÍVSN Egészség-Labirintust a Millenárison, (B épület földszint SZÍVSN terem (Megközelítés a Marcibányi tér felől).

Az Egészség-Labirintus egyirányú, a falevél formájú menetlevél az állomások teljesítésével érthető módon jelzi az ide látogatók egészségértését, ennek képi megjelenítését. A regisztráció után vérnyomás és testsúly/testzsír összetétel-mérés, rizikófaktor állomások, majd torna következik az egyesület gyógytornászával és az infarktussal kezelt páciensek örökifjú csapatával. Stressz-kezelő jógára a hirtelen szívhalált halt és a gyors beavatkozásnak köszönhetően remek formában lévő jógaoktatónk tanít - írták a szervezők.

Dietetikus segítségével mindenki elkészítheti saját szendvicsét az egészséges alapanyagokból az OkostányérR alkalmazásával. Családfa állomásnál a 2016. szeptember 24-én a Nemzetközi Familiáris Hiperkoleszterinémia napján a betegszervezetünk kezdeményezésére hazánkban megalakult FH betegcsoportot mutatjuk be.

Megtanítjuk az ide látogatókat a kardiovaszkuláris események 10 éves előrejelzésére és az édesanyákra is gondolva gyermek és felnőtt AMBU babán újraélesztési gyakorlatokat tanítunk.

A magyar lakosság hiányos és nagyon homályos ismereteit az új szívvel élőkről igyekszünk bővíteni. Bátran és őszintén mutatjuk be, hogy az új szív új lehetőséget ad egy teljesebb és boldogabb élet megélésére. Itt a remek alkalom a kötetlen beszélgetésre, interjúadásra és fényképezésre a szívtranszplantált betegekkel. A labirintus kijáratánál a látogatók egyenként felrakják saját falevelüket az Életfára. 

Az állomásokon a SZÍVSN betegszervezet elnökségi tagjai, a tanácsadók és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének profi egyetemistái segítik az érdeklődőket.