• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Az egyetem öt épületére került napelem

Regionális hírek 2018.07.20 Forrás: Semmelweis Egyetem Szerző:
Az egyetem öt épületére került napelem

Az ún. napelemes kiserőművek a Semmelweis Egyetem éves villamosenergia-igényének kb. másfél százalékát tudják biztosítani.

A Semmelweis Egyetem Műszaki Főigazgatósága öt épületre telepített napelemeket pályázati forrásból. Ezek évente 450 ezer kWh energiát termelnek, ami mintegy 10 millió forintos megtakarítást jelent, emellett a megújuló energiaforrással az egyetem jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást is - tudatta az intézmény honlapja.

A KEHOP-5.2.11-16-2016-00080 számú, „Napelemes rendszerek kiépítése a Semmelweis Egyetemen” című pályázat keretében az egyetem 246,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el 2016 év végén. A kivitelezés 2017 nyarán kezdődött el, és mostanra mind az öt épületen kiépítették a napelemes rendszereket – ismertette Bíró Sándor, a Beruházási és Létesítmény-fenntartási Igazgatóság energetikai ügyintézője, a projekt műszaki vezetője.

Az ún. napelemes kiserőművek a Semmelweis Egyetem éves villamosenergia-igényének kb. másfél százalékát tudják biztosítani, működésük várhatóan mintegy 10 millió forintos megtakarítást jelent az egyetem számára évente, valamint több mint 392 tonna szén-dioxiddal kevesebb károsanyag-kibocsátás várható, ami csaknem 123 hektár területű erdő kiváltásával egyenlő.

A kiválasztás és a tervezés főbb szempontjai a tetőfelületek tájolása, statikai terhelhetősége, az épület villamosenergia- és teljesítményigénye, az árnyékhatások figyelembe vétele, valamint a várható energiahozam voltak; mindezeket mérlegelve választották ki azt az öt épületet, ahol nagyjából egy év alatt építették ki a naperőműveket. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára 50 kW, a Szemészeti Klinikára 93 kW, a Transzplantációs és Sebészeti Klinikára 22 kW, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára 50 kW, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbre (NET) 193 kW teljesítményű erőművek kerültek, a NET-ben elektromos töltőállomásokat is kialakítottak. (Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink