• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az idősek szakápolásával is gond van a Pesti úton

Regionális hírek 2020.08.04 Forrás: MTI-OS - Weborvos
Az idősek szakápolásával is gond van a Pesti úton

A most zárult új ellenőrzés célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata volt.

Lezárta a gondozottak szakellátását vizsgáló rendkívüli ellenőrzést Budapest Főváros Kormányhivatala a Pesti úti idősotthonban, ahol eddig 55 idős ember halt meg, 313 gondozott, és 26 dolgozó fertőződött meg. A kormányhivatal megállapítása szerint az orvosi jelenlét hiányossága mellett súlyosan hiányos a gondozottak ápolása is, a törvényben előírt ápolói-gondozói létszám kevesebb, mint fele áll rendelkezésre. A lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott az idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és fertőzéshez, tudatta közleményében a kormányhivatal. 

Az idős gondozottak védelme és megfelelő egészségügyi ellátása érdekében a folyamatos orvosi felügyelet mellett fontos a megfelelő létszámban és képzettséggel biztosított szakápolás is. A most zárult új ellenőrzés célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata volt. Az ellenőrzésen azt vizsgálták, hogy az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű és munkaképes személyzet, és megfelelő-e a gondozottak ellátása.

Az ellenőrzésen megállapítottuk, hogy a törvényben előírt és a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápoló-gondozó létszám súlyosan hiányos, az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben. A kormányhivatal ezért határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül gondoskodjon az ellátottak életét, testi épségét, egészségét súlyosan veszélyeztető ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről, valamint a megfelelő ellátás hiánya miatt - ellenkező döntésig - új ellátott nem vehető fel az intézménybe. 

A kormányhivatal emellett kötelezte az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljes körűen dokumentálja. 

Az ellenőrzéseinken szerzett tapasztalatokat és hiányosságokat a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal is megosztották, az erről szóló hivatalos feljegyzést az országos tisztifőorvoshoz is eljuttatták. Megállapításaikat a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatnak is lehetősége volt hivatalosan véleményezni.

 

 

Legolvasottabb cikkeink