• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

''Az itt tanítók meg is élik a tárgyaikat''

Regionális hírek 2020.07.13 Forrás: Semmelweis Egyetem
''Az itt tanítók meg is élik a tárgyaikat''

A magatartástudomány az, amely megkülönbözteti az emberi orvoslást az állatorvoslástól.

Az elmúlt években számos változás történt a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetetben: oktatásfejlesztési reformokat hajtottak végre, és jelentősen növekedett az oktatott tárgyak elfogadottsága is - mondta el az egyetemi portálnak adott interjúban Dr. Kovács József leköszönő igazgató.

A Magatartástudományi Intézetben oktatott tárgyak között van az orvosi kommunikáció, az orvosi szociológia, a bioetika, a pszichoterápia, az orvosi antropológia, valamint orvosi pszichológia csoport is működik az intézetben. Dr. Kovács József úgy látja, mára jelentősen nőtt a tárgyak elfogadottsága, és általánosan elismert, hogy ezek a képzés fontos részét képezik. Felnőtt egy orvosgeneráció, amelynek kurrikuluma magába foglalta ezeket a tárgyakat; azokat a hallgatókat pedig, akik egy előadás elején még szkeptikusan állnak például az etikához, egy izgalmas és élvezetes szeminárium hamar meggyőz. „Ha szabad így mondanom, véleményem szerint az etika, a pszichológia, a kommunikáció, egyszóval a magatartástudomány az, amely megkülönbözteti az emberi orvoslást az állatorvoslástól. Hiszen a szervek felépítése és működése szinte megegyezik, de az nem mindegy, hogyan kommunikál, milyen etikai normák mentén, milyen empátiával  dolgozik egy orvos. Ezeket tanítjuk itt, a Magatartástudományi Intézetben” – osztotta meg a leköszönt igazgató.

Dr. Kovács József 2016-tól vezette igazgatóként az intézetet, mely az elmúlt négy évben nagy fejlődésen ment keresztül. 2016-ban egy oktatásfejlesztési pályázat keretében új tankönyvek, oktatófilmek, videóanyagok, idegennyelvű tanulást segítő anyagok jelentek meg, a tananyagokat is aktualizálták és informatikai fejlesztésre, könyvtárbővítésre is sor került. 2018-ban az intézet 25. születésnapja alkalmából nagyszabású ünnepséget rendeztek és egy kötetben foglalták össze az intézet  történetét és eredményeit. A Magatartástudományi Intézet munkatársainak immár tudományos, oktatási és klinikai teljesítményét is mérik, ennek megfelelően kerülnek kiosztásra a különböző szerény kutatási támogatások – dr. Kovács József szerint a módszer olyannyira sikeres, hogy a testvérintézmények is érdeklődtek a bevezetése iránt.

Dr. Kovács József kiemelte: a Magatartástudományi Intézetben nemcsak az ország legkiválóbb szakemberei dolgoznak – az itteni szakemberek a Magyar Pszichiátriai Társaságnak két elnököt is adtak, az intézet pedig több alkalommal segített a szakmai irányelvek, betegjogi jellegű törvények, illetve rendeletek  kidolgozásában –, de kiváló a munkahelyi légkör is. „A munkatársak nem csak tanítják a tárgyakat, meg is élik azokat. Nincs is ebben semmi rendkívüli, az lenne furcsa, ha egy kommunikációt oktató kolléga  rosszul kommunikálna, vagy ha egy etikát tanító intézetben durvák és etikátlanok lennének az emberek. Akkor jó és hiteles egy tanár, ha ő maga is azok szerint az elvek szerint él, amit oktat – ez pedig a Magatartástudományi Intézet munkatársaira mindig is jellemző volt” – magyarázta dr. Kovács József, akinek kiváló a viszonya utódjával, dr. Purebl Györggyel, és biztos benne, hogy vezetése alatt remek időszak vár az intézetre. Ami a saját, jövőbeli terveit illeti, reméli, hogy az adminisztratív terhek csökkenésével több ideje jut szenvedélyeire, a bioetikára és a pszichoterápiára. A teljes cikk itt olvasható

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Legolvasottabb cikkeink