• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Az SBO vezetése nekem való kihívás

Regionális hírek 2019.01.30 Forrás: Weborvos
Az SBO vezetése nekem való kihívás

A 33 éves orvos 1 hónapja irányítja és szervezi az SBO működését, így már van rálátása a rendszerre.

Új vezetője van 2019. január 1-jétől az Orosházi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának - mutatja be közleményében a szakembert a kórház. Az 1985-ben született dr. Hován Csaba tősgyökeres orosházi. Az Eötvös József Általános Iskola után a Táncsics Mihály gimnáziumban végzett biológia szakon, majd 2012-ben diplomázott a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Még az év júliusában munkába is állt az Orosházi Kórházban, 1 hónap után pedig már ügyeletet is adott az SBO sebészeti, traumatológiai részlegén. – Azóta is itt dolgozom, és cseppet sem bántam meg akkori döntésemet, hogy hazajövök gyógyítani – mondja elöljáróban.

2018 novemberében szakvizsgázott ortopédia, traumatológia szakon, időközben pedig elvégezte a szakvizsgához kötelező összes tanfolyamot, beleértve az ATLS-t. Ez egy akut traumatológiai újraélesztő tanfolyam, ami a súlyos politraumatizált betegek ellátásához szükséges. Emellett elvégezte traumatológiából és ortopédiából az általános törés beosztásról, csontsérülésekről és ízületi kopásokról szóló tanfolyamokat is. Egyebekben pedig tervei között szerepel a sürgősségi orvostan szakvizsga megszerzése is.

Miután 2018 novemberében az akkori osztályvezető főorvos, dr. Dankó Alpár bejelentette távozását az SBO éléről, értelemszerűen új vezetőt kellett keresni. A kórház menedzsmentje több jelölttel is tárgyalt, végül dr. Duray Gergő főigazgató az egyébként is az osztályon dolgozó dr. Hován Csabát kérte fel a pozíció betöltésére.

– Az SBO-n töltött 6 év alatt megtapasztaltam a szépségét és a nehezét is a sürgősségi orvoslásnak. Itt nagyon ritka az üresjárat, mindig történik valami, ami feladja a leckét. Azt korábbi főnökeim példáján tapasztaltam, hogy nem egyszerű feladat ezt az osztályt vezetni, ezért sokat gondolkodtam azon, elvállaljam-e. Óriási a kihívás, aminek meg kell felelni, de felmértem mit vállalok, és egyébként is szeretem megoldani a nehéz helyzeteket, ezért mondtam igent a felkérésre. Jó kapcsolatot ápolok az osztályon dolgozókkal, ezért úgy láttam, meg tudom őket győzni arról, hogy ezt jó és érdemes csinálni a nehézségek és a hátráltató tényezők ellenére is – fogalmaz az új osztályvezető.

A 33 éves orvos 1 hónapja irányítja és szervezi az SBO működését, így már van rálátása a rendszerre.

– Vezetői tapasztalatom nem volt korábban, így sok dolog újdonság volt, ám úgy érzem, sikerült belerázódni. Ebben óriási szerepe volt az orvos kollégáknak, a nővéreknek és szakdolgozóknak, akik mindenben segítenek. A kórház vezetése is bizalommal, türelemmel van irányomban, amit igyekszem is megszolgálni. Országos szinten jelentős az orvoshiány, és felesleges tagadni, ez nálunk is érződik. Elég nehéz elkészíteni 1 hónapra előre a beosztást, ám a kollégák rugalmasságának és elhivatottságának köszönhetően mindenre találunk megoldást – fogalmaz dr. Hován Csaba.

Az osztályvezető hozzáteszi, az SBO-n minden eszköz adott a munkavégzéshez, így jelenleg nem a hatalmas fejlesztések, hanem a hosszú távú, stabil háttér megszilárdítása a cél.

– Ehhez szükséges a finanszírozási háttér megnyugtató megoldása. Ahogy olvasom az országos híreket az egészségügyről látom, hogy felsőbb szinten van is erre törekvés, ezt jelzi az SBO rendszer januári átalakítása is. Ennek hatásai ugyan még nem érezhetők, de bizakodó vagyok, hisz máshogy ezt nem is lehet csinálni – zárja dr. Hován Csaba. (Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház)

 

Legolvasottabb cikkeink