• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Felülvizsgálják az alapellátó fogorvosok finanszírozását

Lapszemle 2019.01.30 Forrás: magyaridok.hu
Felülvizsgálják az alapellátó fogorvosok finanszírozását

A tárca nem értesült sztrájkról, azonban kész ismét felülvizsgálni a finanszírozási rendszert.

A Népszava cikke szerint a közfinanszírozott praxisok fogorvosai aláírást gyűjtenek és újra tiltakozó akcióra készülnek, ugyanis „megelégelték, hogy korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket”. A Magyar Idők megkérdezte a minisztériumot.

Az Emmi közölte: az alapellátó házi- és fogorvosi szolgálatok közötti finanszírozási különbség fenntartását korábban az indokolta, hogy a fogorvosi szolgálatok tevékenységük során térítésköteles, vagyis fizetős szolgáltatásokat is nyújtanak. Ezt a gyakorlatot azonban – mint írták – 2017-ben felülvizsgálták, így született meg a döntés, hogy a fogorvosok támogatása együtt halad a háziorvosokéval, azaz ha a háziorvosok további támogatást kapnak, az érvényes lesz a közfinanszírozott alapellátó fogorvosi szolgáltatásokra is. A tárca tájékoztatása szerint a Magyar Fogorvosok Egyesületével folyamatban vannak az egyeztetések, a fogászok sztrájkszándékáról azonban hivatalosan az Emmi nem értesült.

Az említett, 13,5 milliárd forinttal megemelt támogatásból az elmúlt években az érintettek többek között eszközparkjuk felújítását, bővítését, fejlesztését tudták megvalósítani – emlékeztetett az Emmi. Kiemelték: emelkedett a fogorvosi szolgálatok és szakrendelések alapdíja, az elmaradott településen alapellátást nyújtó fogorvosi szolgálatok pedig kiegészítő díjazásban is részesültek. A minisztérium felidézte, hogy 2016-ban kétmilliárd forint pluszforrást biztosítottak a fogorvosi szolgálatok és szakrendelések alapdíjának emelésére, ami 7,7 százalékos emelést jelentett. A pluszforrás egyébként a fejkvóta szerinti fix díjakba épült be, amit a fogorvosi szakma évek óta szorgalmazott.

Egy évvel később, 2017-ben a fogorvosok számára is elérhetővé vált az úgynevezett letelepedési pályázat, ami azt jelenti, hogy a tartósan ellátatlan körzetekben támogatást biztosítanak a szakembereknek. Az alapellátást nyújtó fogorvosi szolgálatot működtető fogorvosi szolgáltatók 2017 decemberében egyenként hárommillió forint összegű kiegészítő díjazást kaptak, ez összesen 7,6 milliárd forintos támogatást jelentett a szakmának – hangsúlyozta a tárca.

Tavaly március 1-jétől pedig havonta 130 ezer forint rezsitámogatásra váltak jogosulttá az alapellátó fogorvosok szolgálatonként. Ugyancsak 2018-ban elfogadták az egészségügyi alapellátás 2019–2022-re vonatkozó szakpolitikai programjának kidolgozásáról szóló kormányhatározatot – közölte az Emmi. Hozzátették: a szakpolitikai program kidolgozása azóta már folyamatban van, ennek részeként újra felülvizsgálják az alapellátó fogorvosok finanszírozását.

Legolvasottabb cikkeink