• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Az uroonkológia újdonságairól tanácskoznak Debrecenben

Regionális hírek 2021.10.08 Forrás: Unideb.hu
Az uroonkológia újdonságairól tanácskoznak Debrecenben

Az idei konferencia legfontosabb témája a daganatos betegek kivizsgálása, kezelése, az új kezelési eredmények bemutatása.

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legújabb műtéti eljárásokról tanácskoznak a szakemberek csütörtöktől Debrecenben. A Magyar Urológus Társaság XXVI. kongresszusán a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának több orvosa is beszámol szakmai tapasztalatairól - adta hírül az egyetemi portál.

A Debreceni Egyetemen magas színvonalú az urológiai betegek ellátása – hangsúlyozta a rendezvény csütörtöki megnyitóján Szabó Zoltán. A Klinikai Központ elnöke ugyanakkor hozzátette: a szakma további fejlesztését tervezik. - Az Urológiai Klinika és a Kenézy Gyula Campuson jelenleg is működő Urológiai Osztály most is európai szinten látja el feladatát. A Klinikai Központ vezetősége azonban egy nagyobb, strukturáltabb, kétpólusú klinikát szeretne működtetni a jövőben, megerősítve ezzel a Debreceni Egyetem szerepét ezen a területen – ismertette Szabó Zoltán professzor.

Az idei konferencia legfontosabb témája az uroonkológia, a daganatos betegek kivizsgálása, kezelése, az új kezelési eredmények bemutatása. Elsősorban a húgyhólyag-, a vese- és a prosztatadaganatokkal kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szakemberek. 

- A prosztatarák nagyon gyakori a férfiaknál, évente mintegy 4500 új esetet regisztrálnak Magyarországon. A betegség legújabb terápiás lehetőségeit vitatjuk meg. A húgyhólyagdaganat kezelésében hamarosan új gyógyszerek kerülnek forgalomba, még zajlanak a vizsgálatok, de nagyon bíztatók az eredmények, ezekkel nem csak a betegek élettartamát, hanem az életminőségét is javítani tudjuk. Ezt a témát is részletesen megtárgyaljuk. A vesedaganatoknál pedig a már bevezetett új gyógyszerek alkalmazásának eredményeiről számolnak be a kollégák – mondta el Flaskó Tibor, a Magyar Urológus Társaság elnöke, a DE KK Urológiai Klinika igazgatója. 

A háromnapos kongresszuson 98 előadás hangzik el. Szó lesz többek között a nyílt és laparoscopos műtéttel végzett radikális prosztataeltávolítás (prostatectomia) után kialakult szövődményekről, a prosztatadaganat miatt végzett műtétek eredményességéről, a cyber knife készülékkel végzett sugárkezelésről, a húgyhólyagrák genetikai eltéréseinek vizsgálatáról és a vesekő betegségről is.

A szakemberek emellett megvitatják, hogyan változott az I-es stádiumú heredaganat kezelése az utóbbi időben, és arra is kitérnek, hogy milyen az onkológusok és urológusok együttműködése a hólyagtumor eredményes kezelésében. 

A Magyar Urológus Társaság XXVI. kongresszusán több mint 500-an vesznek részt a Kölcsey Központban. A háromnapos rendezvényre a négy hazai orvosképző egyetemről, az Országos Onkológiai Intézetből, illetve fővárosi és megyei oktatókórházakból érkeztek orvosok és szakdolgozók - írták.

Legolvasottabb cikkeink