• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bajcsy kórház: vonalkódot kapnak a vérminták

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Először alkalmazzák az országban a páciensek adatainak teljesen automatizált azonosítását.

A legmagasabb betegbiztonsági szintet jelentő informatikai fejlesztést vezettek be a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben a fekvőbeteg osztályokon és szakambulanciákon, illetve a laboratóriumi vizsgálatok területén. Először alkalmazzák az országban a laborvizsgálatoknál a páciensek adatainak teljesen automatizált azonosítását, emelte ki dr. Bodnár Attila főigazgató. A fejlesztés nagyságát jelzi, hogy a kórház egységei összesen csaknem 100 mintavételi helyet jelentenek a laboratórium számára.

A mintavételi csövek gyári vonalkódjával összekapcsolt betegazonosító biztosítja a minták megfelelő hozzárendelését a pácienshez a vérvétel pillanatától a laboratóriumi lelet elkészültéig. Emberi kéz csak a mintavételt végzi. Ezzel az automatizálással a biztonságos betegminta azonosítás feltételei adottak, a mintavételi csövekre történő kézírásból fakadó tévedések, minta- vagy betegcserék lehetősége kizárt.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a Greiner Bio-One cégcsoport laboratóriumi vizsgálatokat támogató Greiner eHealth Technoligies (GeT) rendszercsomagjának részeként került kifejlesztésre a mintavételi csövek egyedi azonosító jelölése. Ez a kód a gyártás időpontjától a minta megsemmisítéséig lehetővé teszi az azonosítást. A gyártó garanciát vállal arra, hogy 30 éven belül azonos 10 karaktert tartalmazó kód nem tud előfordulni.

A mintavételi csövön található vonalkód szkenneléssel hozzákapcsolható a beteg adataihoz. Ezt az informatikai rendszer végig kíséri a laboron belül a lelet elkészültéig, rögzítve és visszakövethetővé téve minden elemet, kiküszöbölve a tévedés lehetőségét. A rendszer beépített adatvédelemmel rendelkezik, megfelel az adatvédelmi előírásoknak.

Az informatikai rendszer az előre rögzített vizsgálatkérések alapján a vérvételt végző szakdolgozó számára meghatározza, milyen típusú és hány mintavételi cső szükséges a kért vizsgálatok elvégzéséhez, minimalizálja a mintavételi csövek összekeveredésének kockázatát.

A labor további azonosítókat nem használ, az automaták a gyári vonalkód szerint végzik az analízist. Az esetleges betegcsere azonnal kiszűrhető a laborban, amennyiben az online érkező páciens név és a vonalkód leolvasóval kapott név nem azonos. A mintavételi csövekre kézzel nem történik adatfelírás, a tévesztés lehetősége így minimálisra korlátozódik.

„Ezzel az informatikai fejlesztéssel a betegbiztonság növelésének útján egy újabb jelentős lépést tett a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet." – nyilatkozta a főigazgató.

Legolvasottabb cikkeink