• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Befejezés előtt a szekszárdi kórház sürgősségi osztálya

Regionális hírek Forrás: MTI

Tolna megyében elsőként - mágneses rezonanciás képalkotó (MR) berendezést helyeznek üzembe.

Befejezés előtt áll a szekszárdi Balassa János Megyei Kórház új, SO1-es szintű sürgősségi osztályának építése - jelentették be a kórház vezetői hétfőn Szekszárdon, sajtótájékoztatón. Pirgi József projektmenedzser elmondta, hogy a mintegy 800 millió forintos beruházással készülő, 600 négyzetméteres sürgősségi osztályt a kivitelezők július 2-ig adják át, az orvosi műszerek elhelyezését követően a létesítmény szeptember 30-tól fogadja a betegeket.

Pirgi József megjegyezte: az 520 millió forintos európai támogatással épülő osztálynak eredetileg 2011 szeptemberében kellett volna elkészülnie, a késés oka, hogy a beruházást össze kellett hangolni a kórház már elkezdett tömbösítésének építkezésével.

A kórház műtőblokkjának földszintjén készülő új osztályon az eddigi vizsgáló helyiségek mellett lesz két új betegellátó helyiség, egy 15 ágyas betegmegfigyelő, amely hat ágyon intenzív megfigyelést, ellátást is lehetővé tesz majd.

Az SO1 olyan betegellátó egységet jelent, amely az adott intézmény keretein belül az idegsebészet és teljes körű traumatológiai ellátás mellett köteles minden, a sürgősségi beteg ellátásához szükséges szakmai és diagnosztikai feltételt teljes körűen és folyamatosan biztosítani.

Németh Csaba orvosigazgató elmondta: az osztályt korszerű diagnosztikai eszközökkel, EKG- és ultrahang-berendezéssel, valamint új lélegeztető géppel, defibrillátorral, betegmegfigyelő monitorokkal szerelik fel, egy műszakban legalább négy orvos és 7-8 ápoló, asszisztens látja majd el a betegeket.

Hozzátette: jelenleg a sürgős ellátást igénylő betegek bármelyik kórházi osztályon megjelenhetnek, az új rendszerben egy helyen, a sürgősségi osztályon készítenek betegségükről diagnózist, szükség esetén stabilizálják állapotukat, és csak ezután kerülnek a megfelelő osztályra. Most naponta körülbelül negyven sürgős esetet látnak el a szekszárdi kórházban.

Muth Lajos főigazgató arról számolt be, hogy a pavilon rendszerű kórház három és fél milliárd forintos, európai uniós támogatással zajló tömbösítésének keretében a kardiológiai és az ideggyógyászati osztály kerül közelebb az intézmény diagnosztikai blokkjához. Az egy év múlva befejeződő projekt egymilliárd forintos műszerbeszerzést is tartalmaz, a fejlesztés részeként új komputertomográfot és - Tolna megyében elsőként - mágneses rezonanciás képalkotó (MR) berendezést helyeznek üzembe, így a sürgősségi betegellátásnak is minden feltétele biztosítva lesz - mondta a főigazgató.