• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Befejeződtek a fóti lovasterápiás táborok

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A szervezők célja az élményterápiás eszközökön keresztül az önbizalom növelése, a mozgástól való félelem enyhítése.

Idén nyáron is szervezett lovasterápiás táborokat a Magyar Lovasterápia Szövetség Fóton. A táborokban négy hét alatt összesen 54, különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. A 3 és 18 év közötti gyerekek között volt tanulásban akadályozott, autizmussal élő, értelmileg akadályozott, hiperaktív, szorongó, mozgássérült, halmozottan sérült, hallássérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyermek.

Az első tábor június 26. és 30. között rendezték meg, amelynek célja a gyermekek szenzoros integrációjának fejlesztése a lovasterápia, a lovaglás, a lóval való foglalkozás volt, népi játékok segítségével, természetes környezetben, játékos, élvezetes formában. A táborba meghívott külsős terapeuták a tábor alapkoncepciójának megfelelően tervezték meg mozgásfejlesztő, kognitív képességeket fejlesztő, kézműves és egyéb terápiás foglalkozásaikat. A gyógypedagógiai lovaglást és lovastornát, valamint a terápiás foglalkozásokat számos vidám, szórakoztató, érdekes szabadidős tevékenység egészítette ki.

A második, meseterápiás tábor július 3-7-ig tartott mozgásukban akadályozott gyermekeknek. A program célja a gyermekek és a lovak közötti kapcsolat kialakítása, gazdagítása volt. A táborban jutott idő, figyelem és lehetőség a privát kontaktusra a terápiás lóval. A program szerves része volt a mesék világa is, amelyen keresztül megmozgatták külön-külön és együtt is a gyerekeket.

A harmadik, élményterápiás tábort július 10-14. között az iskolás korosztály számára rendezték. A cél az volt, hogy a lehető legváltozatosabb formában, a játékokon keresztül fejlesszék, tanítsák a lovasterápiára járó gyermekeket.

Az utolsó tábort július 17-21. között a tanulásban és értelmileg akadályozott, érzékszervi, mozgásfogyatékossággal és pszichés problémákkal küzdő kamaszok részére szervezték. A tábor egyik legfontosabb célja az volt, hogy a lovasterápiára járó gyermekeknek - akik közül sokan már haladó lovasok - bemutassák a Speciális Olimpia lovas versenyszámait, és hogy a lovas foglalkozások keretében elméletben és gyakorlatban is képet kapjanak a versenyszámokról és versenyzési lehetőségekről.

A táborok nagyon jó hangulatban teltek, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás segítséget. A szervezők célja az élményterápiás eszközökön keresztül az önbizalom növelése, a mozgástól való félelem enyhítése, a nagy- és finommotorika és a tanuláshoz szükséges képességek fejlesztése volt.