• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegbiztonsági konferencia: legyen hatékony párbeszéd

Regionális hírek Forrás: MABEBIT

Fontos a hibák feltárása, hogy azokból okulva lehessen javítani az ellátás rendszerét.

Hogyan hat a média a betegbiztonságára: többek mellett ezzel a témával is foglalkozik a II. Betegbiztonsági Konferencia, melynek célja, hogy hatékony párbeszédet generáljon a betegbiztonság témakörében, s hazánk e területen minél gyorsabban felzárkózhasson a fejlett egészségügyi kultúrákhoz.

A világ bármely pontján az egészségügyi ellátások során óhatatlanul hibák alakulhatnak ki, a probléma megoldása komoly összefogást igényel. „Az elmúlt időszakban, javarészt a bulvármédiában, intenzív érdeklődés kísérte az egészségügyet" – meséli dr. Baranyai Zsolt, a Magyar Betegbiztonsági Társaság elnöke. „Sajnos több esetben a megjelenő hírek nem megalapozott információkra támaszkodnak, igaz, hogy ezt több esetben a megfelelő forrás hiánya is okozhatja" – teszi hozzá a szakember, aki szerint súlyos következményei vannak az ilyen, javarészt negatív hangvételű publicitásoknak. „Hatásukra romlik az orvosi hivatás társadalmi megbecsülése, ennek következményeként pedig károsodik az orvos-beteg kapcsolat" – mondja Baranyai doktor, hozzátéve, hogy a média és az egészségügy nem megfelelő kapcsolata kifejezett betegbiztonsági probléma.

A Társaság elnöke szerint fontos, hogy a hibákat feltárják és abból okulva javítsák a rendszert, de ezt nagyban gátolhatja, ha a média egyoldalúan közöl, olykor nem kellően megalapozott híreket. „Meg kell érteni, hogy a hibák büntetése helyett az azokból való tanuláson van a hangsúly, és fontos, hogy a média ne a szenzációt keresse, hisz’ ezzel rontja az esélyét, hogy itthon is egy fejlettebb szintre jussunk el a betegbiztonság területén".


Az idei Betegbiztonsági Konferencia tehát – a többi fontos téma mellett – nyit a média felé is, remélve, hogy a párbeszéd eredményeként javul a média és az egészségügy együttműködése.
A II. Betegbiztonsági Konferenciát 2016. március 31. és április 2. rendezik Budapesten, jelentkezési lehetőség és bővebb információ itt érhető el.

Az I. Betegbiztonsági Konferenciát kétségek között szerveztük. Egy fiatal, hazánkban nagyrészt ismeretlen szakterület vajon mennyire lehet érdekes, lesz-e elég résztvevő. Úgy gondoltuk, hogy akkor tekinthető sikeresnek az induló konferencia, ha a jelenlevők száma eléri a száz főt. Ezzel szemben összesen 360-an regisztráltak, és a konferenciát komoly sajtóérdeklődés is kísérte, mely a társadalom fokozott figyelmére utal, írják a szervezők.
A rendezvény sikere, valamint a betegbiztonság kérdéskörének mindennapi aktualitása arra ösztönöz és kötelez bennünket, hogy 2016 március végén ismételten lehetőséget biztosítsunk a betegbiztonsággal kapcsolatos szakmai eredmények, vélemények, kihívások és álláspontok bemutatására.


A II. Betegbiztonsági Konferenciát is a Magyar Betegbiztonsági Társaság (MABEBIT) és a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikája szervezi. A rendezvényt számos szervezet támogatásával és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) szakmai együttműködésével tartjuk meg. A szervező bizottság a fő témakörök kijelölésénél azt tartotta szem előtt, hogy szakterületektől függetlenül minden egészségügyben dolgozó megismerhesse a betegbiztonság legfontosabb kérdéseit, illetve meg tudja osztani tapasztalatait. Szeretnénk számos lehetőséget teremteni a vitára, a kölcsönös eszmecserére, az együttgondolkodásra – invitál a rendezvényre a Magyar Betegbiztonsági Társaság.

2016-ban ismételten lehetőséget biztosítanak a betegbiztonsággal kapcsolatos szakmai eredmények, vélemények, kihívások és álláspontok bemutatására. Ezért segítséget kérnek a betegbiztonság hazai helyzetéről szóló felmérésükhöz, szeretnék, ha a feleletválasztós, 40 kérdést tartalmazó kérdőívüket minél többen kitöltenék. Mindez 15-20 percet vesz igénybe, s a kérdésekre adott válaszokat anonim módon kezelik, kizárólag statisztikai értelemben kerülnek feldolgozásra!


A kérdőív kitöltője automatikusan 15% kedvezményt kap a II. Betegbiztonsági Konferencia (Budapest, 2016. március 31. és április 2. között) részvételi díjából, illetve amennyiben csatlakozni kíván a Magyar Betegbiztonsági Társaság tagjai közé, ezt a 2016. évben tagdíjmentesen teheti meg.