• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Betegcsere: utolsó tárgyalás a városi bíróságon?

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Május 18-ra tűzte ki a Szegedi Városi Bíróság az elhíresült szegedi betegcsere büntetőeljárásának következő tárgyalási napját.

Egy korábbi tárgyaláson
A bíróság májusi munkarendjéről a Weborvoshoz eljuttatott tájékoztatás szerint május 18-án reggel 8-kor folytatódik a 2004 nyarán a szegedi önkormányzati kórházban történt betegcsere tárgyalása. A Szegedi Városi Bíróságon 2005 októbere óta zajlik a büntetőeljárás, amelyben egy beteghordó, egy ápoló és két orvos ül a vádlottak padján. Juhász Zsuzsanna, a tárgyalást vezető bíró érdeklődésünkre elmondta: jelenleg még egy orvosszakértői jelentésre várnak, ám reményei szerint ez határidőre megérkezik. Ha ez megtörténik, akkor a tárgyaláson a vád- és védőbeszédek elhangzása után valószínűleg ítéletet hirdetnek.

A bíró által említett orvosszakértői vélemény már nem a betegcserével kapcsolatos, hanem az egyik vádlott állapotát hivatott feltárni a bíróság előtt. Ítélethirdetést terveztek ugyanis már a legutóbbi, márciusi tárgyalási napra is, ám azt az egyik vádlottat ért autóbaleset miatt végül elnapolták. Amint azt portálunkon megírtuk, a harmadrendű vádlottként perbe fogott orvost még tavaly érte súlyos autóbaleset, életveszélyes sérüléseket szenvedett, több operáción átesett, sokáig feküdt kómában. A márciusi tárgyaláson az orvos ügyvédjének állásfoglalásaként elhangzott: nem várható, hogy az orvos egy éven belül felépülne. A bíróság azért kért orvosszakértői nyilatkozatot, hogy kiderüljön: lehet-e folytatni az orvos ellen a büntetőeljárást, illetve képes-e arra, hogy egyes kérdésekről nyilatkozzon.

Az ügyészség az orvosokat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, a beteghordót és az ápolót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádol. A vád alapja, hogy a szegedi kórházban két idős férfi CT-vizsgálatának és koponyaleleteinek összecserélése miatt nem az került a műtőbe, akinek kellett volna, majd a beteg napokon belül belehalt a számára szükségtelen koponyafeltárás szövődményeibe.

Legolvasottabb cikkeink