• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Bioinformatikai workshop volt tudósoknak Debrecenben

Regionális hírek 2019.02.21 Forrás: Unideb.hu
Bioinformatikai workshop volt tudósoknak Debrecenben

Az adatok legyenek megtalálhatók, hozzáférhetők, újra feldolgozhatók és újrahasználhatók.

A legmodernebb kutatási, informatikai eszközök megismeréséről és használatáról, valamint az oktatásban részvevő kutatók pedagógiai készségeinek fejlesztéséről tartottak workshopot nemzetközi szakemberek részvételével február 18. és 20. között a Debreceni Egyetemen. A Debreceni Egyetem (DE) kutatói mellett a hazai tudományos élet, valamint a tágabb bioinformatikai közösség számos képviselője vett részt a szerdai rendezvényen, ahol az Európai Bioinformatikai Hálózat (ELIXIR) képzéseit mutatták be - számolt be róla az intézmény honlapja. 

- Az európai nyílt tudományos kezdeményezések keretében több ingyenes oktatási, kutatási eszköztár is elérhető. A nemzetközi szervezet szakemberei azt mutatták be, miként lehet megismerni, gyorsan és hatékonyan használni a legmodernebb online eszközöket – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Bálint Bálint László, a DE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet adjunktusa.

Az ELIXIR Magyarország képzési koordinátora felidézte, hogy a tudományos életben az elmúlt 10 évben jelentős átalakulások történtek. Rengeteg biológiai adat gyűlt össze, egyebek mellett a humángenom szekvenálással kapcsolatban. Az adatok tárolásában – a kezdetben használt drága programok után – jelentős mérföldkőnek számítanak a kutatók saját fejlesztésű szoftverei.

- Az adatok legyenek megtalálhatók, hozzáférhetők, újra feldolgozhatók és újrahasználhatók. A jelen kutatói számára ez a négy a legfőbb vezérelv, továbbá kulcsfontosságú, hogy miként tudják a saját adataikat rendszerezni. Ma már több olyan közösségi fenntartású szoftver is létezik, amely összehangoltan segíti a világ különböző pontjain élő tudósok munkáját – fogalmazott az adjunktus.

A nemzetközi adatbázisok alkalmazásával nemcsak az adatokat, az adatelemzés eszközeit, hanem az egyes adatelemzési leírásokat is megosztják egymással a kutatói közösségek tagjai. A workshopot egy intenzív kétnapos kurzus előzte meg, ahol az Európai Bioinformatikai Intézet szakemberei azt mutatták be, hogy az egyetemi oktatásban résztvevő kutatók hogyan tudják a saját oktatási készségeiket javítani, így a tudásukat hatékonyabban átadni az egyetemistáknak.

A képzésekhez kapcsolódóan rövidesen egy ösztöndíjprogram is indul a Debreceni Egyetemen. Az elsősorban doktoranduszoknak szóló pályázat célja, hogy segítse a hallgatók versenyképességét és a nyílt tudomány eszközeinek megismerését, ezáltal tudományos készségeiket még magasabb, európai színvonalra emelje.

Legolvasottabb cikkeink