• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Biztató eredménnyel zárta a 2024. évi általános felvételi eljárást a PTE

Regionális hírek MA 08:50 Forrás: Weborvos
Biztató eredménnyel zárta a 2024. évi általános felvételi eljárást a PTE

A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak az ápolás és betegellátás alapképzés különböző szakirányai.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) biztató eredménnyel zárta a 2024. évi általános felvételi eljárást, hiszen a jelentkezők mintegy 8 százalékpontos csökkenéséhez képest csak közel 100 fővel, 2 százalékponttal kevesebb hallgató került be Magyarország első egyetemére a nyári központi felvételi eljárásban - tuidatta közleményében az intézmény.

A jelentkezői szám országos csökkenése a pécsi egyetemen is megmutatkozott, ez a PTE esetében mintegy 8 %-os jelentkezői és közel 10%-os első helyes jelentkezői csökkenést jelentett. A PTE iránti bizalom, valamint az intenzív beiskolázási kampány azonban idén is meghozta eredményét, és a jelentkezések csökkenése ellenére a felvett hallgatók száma csak minimális mértékben változott.

A közel ötezerhatszáz (5.596 fő) felvett hallgató 58%-a a PTE valamely alapképzésén, 16%-a osztatlan képzésen, míg 21%-a mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, míg a FOKSZ képzéseken a felvettek 5%-a fog tanulni. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a felvettek mintegy 80%-a a kormány által kiemelten támogatott szakokra került felvételre. A felvételizők elvárásainak és életmód változásainak köszönhetően mutatja, hogy a korábban folyamatosan növekvő nappali munkarend aránya tovább (67%-ról 64%-ra) csökkent.

A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak az ápolás és betegellátás alapképzés különböző szakirányai, a pszichológia, a gazdálkodási és menedzsment és a mérnökinformatikus alapképzések, a jogász és az általános orvos osztatlan képzések, de sokan érdeklődtek az építészmérnök, a mérnökinformatikus, az óvodapedagógus képzések iránt is. A pedagógusképzés népszerűsége növekedett, köszönhetően a rövidciklusú tanárképzés iránti fokozott érdeklődésnek. A mesterképzéseken az építész, a vezetés és szervezés, a pszichológia, a fizioterápia, az egészségügyi menedzser és a szerkezet-építőmérnöki képzések indulnak a legnépesebb évfolyamokkal.