• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Bódist szeretnék továbbra is rektornak

Regionális hírek Forrás: MTI

Bódis Józsefet javasolja rektornak a Pécsi Tudományegyetem szenátusa.

Bódis József jelenlegi rektor újbóli kinevezésére tesz javaslatot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa, miután a résztvevők többsége az orvosprofesszort támogatta a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön tartott rektorválasztó ülésen.
Az orvosprofesszor 28, míg riválisa, Mellár Tamás, a közgazdaságtudományi kar tanára 6 érvényes szavazatot kapott.

A rektor személyéről az emberi erőforrások minisztere május 15-ig dönt, a vezető megbízatása július 1-jétől négy évre szól.
Bódis József pályázatában a PTE teljes szervezeti, gazdasági átvilágítását helyezte kilátásba, és fontos célként jelölte meg a kutatóegyetemi rang megtartása mellett a kiemelt egyetemi státus elnyerését, valamint azt is, hogy a pécsi tartósan a három legjobb hazai egyetem közé kerüljön.

Az orvosprofesszor szükségesnek nevezte a karok saját bevételeinek növelését, a külföldi hallgatók számának a duplájára emelését, továbbá energiaracionalizálással az épületek fenntartási költségeinek csökkentését is.

Mellár Tamás takarékos gazdálkodás bevezetését és a hallgatói létszám stabilizálását ígérte. A professzor a klinikai központ működésének ésszerűsítése, a felesleges kapacitások megszüntetése, a karok önfenntartóvá válása mellett szállt síkra, s a kutatás-fejlesztés és vállalkozásösztönzés erősítésével egyfajta vállalkozó egyetem kialakítására helyezte a hangsúlyt.

A szavazás végeredményének kihirdetése után Bódis József azt mondta, hogy vetélytársa pályázatát hasznosítani fogja munkája során, Mellár Tamás pedig együttműködéséről biztosította a rektort.

A szenátusi ülésen Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a Pécsi Tudományegyetem Magyarország felsőoktatási intézményeinek egyik zászlóshajója, amelyben kiváló oktatói és tudományos munka folyik.
Az államtitkár azt kívánta, hogy ez a jövőben is így legyen. Szavai szerint erre az intézménynek megvan minden lehetősége.

A rektorválasztás megelőző héten egy ismeretlen hangfelvételt juttatott a média képviselőihez, ezen Bódis Józsefnek és Imhof Gábornak, az egyetem egykori gazdasági főigazgatójának, a Győrben zajló pécsi egyetemi vesztegetési per elsőrendű vádlottjának beszélgetése hallható, amint egy közbeszerzés kikerülésére vonatkozó konstrukcióról beszélnek.

Bódis József a hangfelvétellel kapcsolatos múlt pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a beszélgetés a pécsi lombikbébiprogramhoz kapcsolódó folyamatok újjászervezése érdekében indított, de sikertelenül végződött két közbeszerzési eljárást követően zajlott le. Azt mondta, a felvétel aktualitását a rektorválasztás adja. "Ez egy tervezett lépés volt attól, aki csinálta, nem feltétlenül előnyös színben szeretne feltüntetni a rektorválasztás előtt" - tette hozzá a rektor.

Legolvasottabb cikkeink