• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bővítik, felújítják a Göncöl utcai háziorvosi rendelőt

Regionális hírek 2022.03.09 Forrás: Weborvos
Bővítik, felújítják a Göncöl utcai háziorvosi rendelőt

A korszerűsítéshez a XIII. kerületi önkormányzat saját forrásai mellé az Egészséges Budapestért Program is támogatást biztosít.

A XIII. kerületi háziorvosi rendelő 2000-től működik a Göncöl – Kárász – Bárka – Babér utca által határolt tömbben. A két évtized alatt kisebb-nagyobb javítások, korszerűsítések történtek. Az épület és eszközök amortizációja, valamint a megnövekedett lakosságszám indokolttá tette a teljes körű rekonstrukciót, valamint a funkcióbővítést. A beruházás során a rendelőintézet egy új szárnnyal bővül. A korszerűsítéshez a XIII. kerületi önkormányzat saját forrásai mellé az Egészséges Budapestért Program is támogatást biztosít - derül ki az önkormányzati értesítőből.

A Göncöl utcai épületszárny földszintjén jelenleg 6 háziorvosi rendelő van. A várók, a kiszolgáló helyiségek mérete nem megfelelő, az akadálymentes mosdó nem felel meg az előírásoknak. Az emeleten magán járóbeteg-rendelők találhatók, kialakításuk nem, vagy csak részben felel meg az előírásoknak. A játszótér felőli épületszárny földszintjén raktárak, gépészeti, elektromos helyiségek, az emeleten a magánorvosi rendelők irodái és szociális helyiségei találhatók. Jelenleg a két ellátófunkció két külön bejárattal rendelkezik.

A tervek szerint a Marina part háziorvosi ellátását biztosítaná a rendelő, amelyben felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők, továbbá védőnői szolgálat kapna helyet. A gyermekeket kiszolgáló rendelőket és a védőnői szolgálatot funkcionális okból az épület földszintjén helyezik el. A meglévő alapterület erre jelenleg nem ad lehetőséget, ezért azt egy új földszintes épületrésszel bővítik. Itt 3 gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálat lesz – elkülönítővel, babakocsi tárolóval és játszósarok kialakítására is alkalmas méretű várókkal. Az elkülönített egészséges rész és a betegrendelés között a dolgozók átjárhatnak. A felnőtt háziorvosok szintenként 6-6 rendelőben működhetnek az új és a felújított épületben. Utóbbiban nagyobb méretű várótermeket hoznak létre, és a jelenleg kis méretű emeleti rendelőknek is megfelelő alapterületük lesz.

A felújításnál, az új épületrész kialakításánál maximálisan figyelembe veszik az előírásokat a nulla energiaigényű épületre. A régi épületnél ezt a lapostető rétegrendjének teljes cseréjével, valamint a külső falak hőszigetelésével érjük el, ügyelve a korábbi felújítások (Göncöl utcai oldal hőszigetelése) értékeinek megőrzésére. Az épület fűtésének ellátását hőszivattyúval oldják meg, amellyel a megújuló energiaforrás alkalmazását is biztosítják, ugyanakkor az esetleges legionella fertőzés megelőzése érdekében a melegvíz-ellátást gázkazán fogja biztosítani.

Felújítják a régi épületrész teljes gépészeti és elektromos hálózatát, s energiatakarékos LED lámpatesteket építenek be. Az átalakítással az épület akadálymentes lesz. A beruházás során odafigyelnek az épület környezetének rendezésére is növénytelepítéssel, a kert, valamint a kerítés felújításával.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink