• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Calici vírus tarolt négy szombathelyi iskolában

Regionális hírek Frissítve 2018.10.04 Forrás: MTI
Calici vírus tarolt négy szombathelyi iskolában

Az alapanyagok, ételek, a főzőkonyhán használt fertőtlenítőszerek vizsgálata még tart. 

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint calici vírus okozta a négy szombathelyi iskola diákjainak fertőzését, amely gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozott - tájékoztatta Stánitz Éva megyei tisztifőorvos szerdán az MTI-t. A közleményben emlékeztettek: múlt csütörtöktől 338 diák betegedett meg, két tanuló került kórházba enyhe kiszáradási tünetekkel.

A járványügyi vizsgálat során laboratóriumba küldött, 115 beteg székletmintái közül eddig 32-ben mutattaák ki a calici vírust, 41 mintát még vizsgálnak.

Szombathelyen csütörtökön négy általános iskolából 250 diák megbetegedését jelezték, másnapra a betegek száma meghaladta a 300-at, közöttük sajtóértesülések szerint ekkor már nemcsak diákok, hanem iskolai dolgozók és diákok családtagjai is voltak.

Az eset miatt vizsgálatot folytat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is. Korábban közölték: mintákat vettek az érintett főzőkonyhán készített ételekből, a felhasznált alapanyagokból, tisztító- és fertőtlenítőszerekből.

A Vas Megyei Kormányhivatal szerdai tájékoztatása szerint a minták laboratóriumi vizsgálata még tart, az eredményről később tájékoztatnak.

A rendőrség is vizsgálódik

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával vizsgálja az elmúlt héten négy szombathelyi iskolában történt tömeges megbetegedés körülményeit - közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtóreferense. Seffer Lilla őrnagy tájékoztatása szerint a vizsgálatot büntetőeljárás keretében a Szombathelyi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya folytatja.

A konyha működését a vizsgálat idejére felfüggesztették, a diákétkeztetést másik helyről biztosítják. A minták laboratóriumi vizsgálata még tart, az eredményről később tájékoztatnak.

Elamen Zrt.: nem a társaság által szolgáltatott ételek okozták a megbetegedéseket

 A Hungast csoporthoz tartozó Elamen Zrt. közlése szerint nem a társaság által szolgáltatott ételek okozták Szombathelyen a calici vírus okozta fertőzést, amelyben egy hete több mint háromszáz diák, több pedagógus és néhány diák hozzátartozója is megbetegedett.

A közétkeztetéssel foglalkozó társaság az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményében azt írta, hogy az illetékes szakhatóságokkal közreműködve a társaság is számos mintát vett az alapanyagokból, konyhai felületekről. Azokat a hatóságok és a társaság által külön megbízott akkreditált laboratóriumok is bevizsgálták - tették hozzá.

"Az előzetes eredmények alapján patogén, tehát kórokozó baktériumot nem mutattak ki sem az ételmintákból, sem pedig a főzőkonyhai felületek törletmintáiból" - olvasható a Hungast csoport - Elamen Zrt. közleményében.

Legolvasottabb cikkeink