• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Carreras a hangjával is küzd a leukémiás betegekért

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A világhírű tenor, José Carreras az általa létrehozott Nemzetközi Leukémia Alapítvány elnöke.

A katalán származású operaénekest tegnap fogadta díszdoktorai sorába a pécsi egyetem. Az ilyenkor szokásos székfoglaló beszédében – melyen a Weborvos is jelen volt – José Carreras hosszasan kitért korábbi betegségére, illetve az általa létrehozott nemzetközi alapítványra is, amely az énekes nevét viseli.

A világhírű tenorral húsz éve, 1987 júliusában, a Párizsban tartott Bohémélet opera filmváltozatának forgatása közben közölték orvosai, hogy akut leukémiában szenved. A felismerést hosszas franciaországi, spanyolországi és amerikai gyógykezelések követték. A művész 1988 nyaráig sehol nem vállalt fellépést. A gyógyulást követő nagy visszatérést az év július 21-én egy fergeteges koncert jelezte: Carreras Barcelonában, a Diadalív előtti téren énekelte el a Turandot-ból a világhírű Kalaf-áriát, amelynek címe: Vinceró, azaz, „Győzni fogok".

„Amikor a leukémiából felépültem, egyrészt szerencsésnek tartottam magam a gyógyulásért, de akkor tudatosult bennem: adósa vagyok a társadalomnak, illetve mindazoknak az orvosoknak, tudósoknak, és persze szeretteimnek, akik segítettek legyőznöm a halálos kórt. Ezért hoztam létre a nemzetközi alapítványt. Munkánk mindaddig tart, amíg a leukémiában egyetlen beteg is meghal, hiszen a kór még mindig halálos betegségnek számít – mondta a pécsi egyetem most megválasztott, világhírű díszdoktora.

Carreras kitért az alapítvány tevékenységére is, amely három fő célt szolgál: évente kiosztott ösztöndíjakkal segíti a fiatal kutatók munkáját, rendszeresen támogatja a tudományos tevékenységhez szükséges eszközök fejlesztését, de közvetlenül is támogatja a leukémiás betegeket és hozzátartozóikat. Figyelemmel kíséri és segíti a csontvelő transzplantációt, amely szintén meghatározó lépés a gyógyításban.

„Van egy hangom, amelyet szívesen bocsátok az alapítvány rendelkezésére" – zárta a segítő szervezetével kapcsolatos kitérőt José Carreras.

A katalán származású operaénekes nemzetközi sajtótájékoztatóján közölte: évente tíz-tizenöt alkalommal ad ellenszolgáltatás nélküli, jótékonysági koncertet az alapítvány javára. A mai pécsi koncert azonban magánszervezésben zajlik.

Újságírói kérdésre, miként lehet támogatni a José Carreras Nemzetközi Leukémia Alapítványt, a tenor azt válaszolta, hogy főként csontvelő adományozással, illetve anyagi felajánlással. Tapasztalatai szerint rengeteg olyan önkéntes segítő él a világon, akik önzetlenül hajlandóak hathatós formában nyújani segítő kezet a rák végleges leküzdéséhez.

A „Három Tenor" egyik jeles képviselője, José Carreras ma áll színpadra Pécsett, s káprázatos hangjával hatezer főnyi közönséget bűvöl el majd.

Legolvasottabb cikkeink