• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Civilek kezdeményezték 170 éve a kórház létrehozását

Regionális hírek Forrás: Weborvos

170 éves Jubileumi Konferencia és 53. Somogyi Egészségügyi napok szeptember 8-9-én Kaposváron.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2016-ban ünnepli fennállásának 170. évfordulóját.  Az ünnepi év kiemelt rendezvénye a szeptember 8-9-én megrendezendő 170. évi Jubileumi Konferencia, mely az 53. Somogyi Egészségügyi Napokat is magába foglalja és kettős célt szolgál. Méltó keretet biztosítva megemlékezni a régebbi és közelmúltról, kiemelkedő egyéniségeinkről, valamint teret adni az orvostudomány és az ápolástan legújabb eredményei, kutatásai bemutatásának, fiatal munkatársaink megszólalásának- adta hírül az intézmény.

A kapuit 1846. november 2-án megnyitó Kórház létrejötte civil kezdeményezés, Somogy megye és Kaposvár széleskörű társadalmi összefogásának eredménye volt. Története szorosan összeforrt a várossal, ahol alapították, a megyével, amelynek gyógyító intézménye. A vármegye nobilitásainak és lakosainak nagylelkű adományaiból felépült 16 ágyas „Anyaépület" első főorvosa Dr. Csorba József volt. Az intézmény legjelentősebb vezetői közül Szigethy-Gyula János és fia, Sándor 1871-től 65 éven át álltak a Kaposvári Kórház élén. Az alapítás óta eltelt több, mint másfél évszázad alatt folyamatosan fejlődött mind infrastruktúrájában, mind szakmai tevékenységében. Gyógyító feladatának betöltése mellett a megye és a város elismert közintézményévé vált, a térség egészségügyi ellátásában központi szerepet vállal.

Az 1950-es évektől 4 fő telephelyen, pavilon rendszerű épületekben folyt a gyógyítás. Az 1990-es évek elejére elengedhetetlenné vált az épületek felújítása. 2006-ig mintegy 12 milliárd forint címzett állami támogatásból felújították a Szülészet-Nőgyógyászat, Belgyógyászat, Sebészeti tömb, Műtéti tömb épületeit.

1991-ben a Kórház felvette a kaposvári születésű világhírű bőrgyógyász professzor, Kaposi Mór nevét.

A 2007-2013-as Európai Uniós fejlesztési ciklus legjelentősebb egészségügyi fejlesztései az úgynevezett „Pólus"-projektek, amelyek célja a kiemelt kórházak tömbfejlesztése volt. Kaposváron 2010-16 között zajlott a kórház történetének legjelentősebb infrastrukturális beruházása. A 40 ezer m2 alapterületen, 17 milliárd forint Európai Uniós és állami forrásból felépült Pólus-kórház egyike Magyarország öt legnagyobb uniós egészségügyi fejlesztésének, amelyet kiegészített a Sürgősségi Betegellátó Centrum és a hozzá kapcsolódó heliport kialakítása, valamint a Műtéti Tömb rekonstrukciója, szintén pályázati forrásból.

A XXI. század kihívásaihoz igazodva, napjaink kórházának feladata a legmodernebb gyógyító technikák biztosítása mellett a lakosság- és betegközpontú ellátás, a preventív szemléletmód alkalmazása, nem utolsósorban a 2300 munkatárs számára a vonzó, biztos munkafeltételek biztosítása.

A Kórház jelenlegi ellátó kapacitását Somogy megye és a dél-dunántúli térség betegellátási igényeihez igazítja, mintegy 400-500 ezer honfitársunk ellátásáért felelős.

A kórház – mely közel egyidős névadójával – életében meghatározó 170 éves jubileumot az intézmény méltóképpen kívánja megünnepelni, hű maradva mottójához: „Tradíció és megújulás". Az ünnepi év kiemelt rendezvénye a szeptember 8-9-én metrezendő 170. évi Jubileumi Konferencia, mely az 53. Somogyi Egészségügyi Napokat is magába foglalja és kettős célt szolgál. Méltó keretet biztosítva megemlékezni a régebbi és közelmúltról, kiemelkedő egyéniségeinkről, valamint teret adni az orvostudomány és az ápolástan legújabb eredményei, kutatásai bemutatásának, fiatal munkatársaink megszólalásának.

Amintegy 1200 regisztrált résztvevő plenáris és szekcióülések keretében 10 témában mintegy 100 előadást hallgathat meg hazai és nemzetközi szaktekintélyektől. Kiemelt figyelmet érdemel a hagyományos kaposvári ortopédiai napok helyett megrendezésre kerülő gyógytornász workshop, valamint az egészségügy aktualitásait tárgyaló blokk - írta meghívójában az intézmény.

A konferencia részletes programja itt