• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Cross-linking kezelés a debreceni Szemklinikán

Regionális hírek MA 14:36 Forrás: Unideb
Cross-linking kezelés a debreceni Szemklinikán

A kezelés számítógép által vezérelve protokoll szerint, vagy az orvos döntése alapján, egyénre szabottan is történhet.

Már a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján is rutinszerűen elérhető az a kezelés, amellyel megelőzhető a szaruhártya további elvékonyodása és elkerülhető a szaruhártya-átültetés. A keratoconus betegség esetén alkalmazott cross-linking kezelést a Szemklinika nemrégiben átadott cornea ambulanciáján végzik, írja az Unideb.

A szaruhártya (cornea) betegségek korai felismerését, követését és kezelését is biztosítja a debreceni Szemklinikán idén májusban átadott, modern diagnosztikus eszközökkel felszerelt, világszínvonalú szaruhártya ambulancia. A speciális eszközökkel korai stádiumában felismerhető a szaruhártya elvékonyodásával és kúpszerű elődomborodásával járó betegség, a keratoconus.

- A keratoconus betegségnek óriási népegészségügyi jelentősége van, ugyanis körülbelül kétezer emberből egyet érint. A betegség fiatal korban kezdődik. A betegek már tizenéves, illetve huszonéves korban szembesülnek azzal, hogy a látásuk folyamatosan romlik, és a szemüvegüket sűrűn kell cserélni. A súlyos esetekben azonban a szemüveg már nem tudja kellően javítani a látást, ilyenkor a speciális, kemény kontaktlencse egy ideig még segíthet. A betegek körülbelül tizenöt százalékánál a folyamat olyan súlyos torzulást, elvékonyodást és hegeket eredményez a szaruhártyában, hogy a látás javítására a szaruhártya-átültetés az egyetlen megoldás – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Fodor Mariann, a Debreceni Egyetem Klinika Központ Szemklinika igazgatója.

Azokban az esetekben, amikor az elvékonyodás folyamatos, cross-linking (CXL) kezeléssel a progresszió megállítható, amit érdemes minél korábbi stádiumban elvégezni. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján a szaruhártya ambulancián júniusban hajtották végre az első ilyen beavatkozást. A cornea ambulanciára a Szemklinika által beszerzett AVEDRO Glaukos KXL System cross-linking (CXL) gép jelenleg az egyik legmodernebb eszköz Magyarországon. A kezelés számítógép által vezérelve protokoll szerint, vagy az orvos döntése alapján, egyénre szabottan is történhet.

- Riboflavin oldattal átitatjuk a szaruhártyát, majd a gép speciális UV-fénnyel megvilágítja a szemfelszínt. A kezelés keresztkötéseket hoz létre a corneában, megerősítve ezzel a szerkezetét, esélyt adva a további elvékonyodás és a szaruhártya-átültetés elkerülésére. Az egész beavatkozás a vizsgálatokkal együtt körülbelül egy órát vesz igénybe. Az eljárás hatékonysága tudományosan igazolt. A keratoconus betegséggel és kezelésével kapcsolatban a saját kutatási eredményeinkről számos külföldi folyóiratban jelent meg cikkünk – ismertette a klinikaigazgató.

A két rendelőből és kezelőből álló cornea ambulancia eszközparkjának komplexitása országosan egyedülálló. Az ambulancia mellett a 30 éve működő cornea bank is hozzájárul a klinika világszínvonalú működéséhez.

- A Szemklinikán a CXL kezelés bevezetésével a keratoconus betegség az enyhétől a legsúlyosabb stádiumig kezelhető. Így elérhető, hogy minden beteg a számára leghatékonyabb ellátásban részesüljön. Emellett a Szemklinika klinikusai jelenleg is intenzíven kutatják a betegség gyógyításának további lehetőségeit – foglalta össze Fodor Mariann.

A Szemklinika keratoconus szakrendelése (keratoconuselojegyzes@med.unideb.hu) a progresszivitás legmagasabb szintjén, a szaruhártya-átültetés egyik hazai központjaként fogadja a keratoconusos és a betegségre gyanús betegeket.

A CXL kezelés jelenleg önköltségesen érhető el.

A szaruhártyát megerősítő kezelés a debreceni Szemklinikán folyamatosan biztosított annak érdekében, hogy minél több betegnek legyen lehetősége a látás megőrzésére és a szaruhártya-átültetés elkerülésére.