• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Csaknem 300 elsősegélynyújtó bizonyított Miskolcon

Regionális hírek 2018.09.10 Forrás: Weborvos
Csaknem 300 elsősegélynyújtó bizonyított Miskolcon

21 állomásos körpályán adtak számot ismereteikről, összesen 19 csapat teljesítményét díjazta a zsűri.

Húsz év után újra Miskolcon rendezte meg Országos Elsősegélynyújtó Versenyének döntőjét a Magyar Vöröskereszt. Az elsősegélynyújtás világnapján közel háromszáz fiatal mérte össze elméleti és gyakorlati tudását. Az országos döntőbe jutott csapatok (21 gyermek, 21 ifjúsági és 16 felnőtt csapat) egy 21 állomásos körpályán adtak számot elsősegélynyújtó-ismereteikről.

A szervezők ezúttal is mindent megtettek, hogy próbára tegyék a résztvevőket. A versenyzőknek olyan szituációkban kellett helytállniuk, mint például hőlégballonos baleset Miskolc felett, tűzriadó miatti tömeges menekülés következtében kialakult vészhelyzet, vízbefúlásos szerencsétlenség, de még ételosztás közben történő epilepsziás rohammal is szembe kellett nézniük. Az idei évben először nem helyezéseket, hanem bronz, ezüst és arany minősítéseket kaptak a legjobban szereplő csapatok pontszámaik százalékos teljesítménye alapján.

A Vöröskereszt világszerte élen jár az elsősegélynyújtás oktatásában és népszerűsítésében, speciális képzései és programja révén évente mintegy 100 ezer ember sajátíthatja el és alkalmazhatja a mindennapokban az elsősegélynyújtás főbb lépéseit.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet már egészen kisgyermekkortól fontosnak tartja a baleset-megelőzés és elsősegélynyújtó ismeretek oktatását. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázis óvoda és bázis iskola programjai révén évente közel 40 ezer gyermek és iskolás ismerkedik meg az elsősegélynyújtás fontosságával, míg az „elsősegélynyújtás gyermekeinknek elnevezésű” tanfolyam, a gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak és családoknak ad hasznos ismeretanyagot.

A Vöröskereszt több olyan programot is elindított a fiatalok számára, ahol a megszerzett elsősegélynyújtó tudást hasznosíthatják, ilyen például a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat vagy a most megrendezett 47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny is.

A díjazottak:

Minősített oklevelet vehetett át 8 csapat: Mentősokk nevű csapat Baranya megyéből, Nyírgyulaji Kossuth Lajos Általános Iskola csapata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Önkéntes egység elnevezésű csapat Komárom-Esztergom megyéből, Szürkefarkasok csapata Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Tudorkák csapata Hajdú-Bihar megyéből, Sárga Gólyák csapat Pest megyéből, Szeg-mentők csapata Heves megyéből, Potyora Nógrád megyéből

Bronz minősítésben részesült 6 csapat: Vértestvérek csapata Csongrád megyéből, Dr. Csont elnevezésű csapat Pest megyéből, PTE Babits Mihály Gimnázium Pécsi Kutató Mentő és Tűzoltó Egyesület Elsősegélynyújtó csapata Baranya megyéből, Intenzív Osztály nevű csapat Heves megyéből, MEEncs nevű csapat Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Pandák elnevezést viselő csapat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből

Ezüst minősítésben részesült 4 csapat: Kulcsi boszik csapata Fejér megyéből, Pacek Brigád csapat Csongrád megyéből, Buliszervíz csapat Nógrád megyéből, Hétköznapi Hősök Budapestről

Arany minősítésben részesült 1 csapat: Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium csapata Somogy megyéből.

 

Legolvasottabb cikkeink