• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Csillagokkal értékelt biztonság a radiológián

Regionális hírek 2019.01.08 Forrás: Unideb.hu
Csillagokkal értékelt biztonság a radiológián

A Kenézy Kórház radiológiai részlege az elismerést Magyarországon egyedüliként szerezte meg az állami szolgáltatók között.

Négycsillagos minősítést kapott a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztikai osztálya az ott alkalmazott sugárvédelmi megoldások alapján. Az intézmény speciális részlege az elismerést Magyarországon egyedüliként szerezte meg az állami szolgáltatók között - adta hírül az unideb.hu.

A minősítési rendszert az Európai Radiológusok Társasága hozta létre. Az ESR EuroSafe Imaging Stars arról ad tájékoztatást, hogy egy radiológiai egység mennyire tartja be a sugárvédelem alapelveit, mennyire figyel a minőségbiztosításra és a betegbiztonságra. A minősítést bármelyik radiológiai intézmény megpályázhatja. Összesen 21 kritériumnak kell megfelelni, amelyek hat csoportba sorolhatók: optimálás, indoklás, minőség és biztonság, oktatás, kutatás, előírásoknak való megfelelés.

Egy intézmény összesen 21 pontot kaphat. 8 pontért egy, 10 pontért kettő, 12 pontért három, 14 pontért négy, 16 pontért pedig öt csillag jár. A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztikai osztálya kiérdemelte a négycsillagos minősítést.

- Az osztályon 2017 júniusában indítottuk el a saját dózismonitorozási protokollunkat. Ez az eljárásunk másfél év alatt jelentős fejlesztéseken esett át, és beépült a mindennapos rutin részeként a képalkotás folyamatába. Tevékenységünk során az ionizáló sugárzással dolgozó képalkotó módszerek közül a CT, a mammográf és az angiográf valamennyi vizsgálatának dózisadatait rögzítjük, közöljük a pácienssel, értékeljük, és ezzel optimalizáljuk is ezen beavatkozásokat. Így valósítható meg a dózisoptimalizáció folyamata, illetve az intézményi irányadó dózisszintek meghatározása. A minősítés alapját ezen protokollok megléte jelentette – tájékoztatott Bágyi Péter osztályvezető főorvos.

Az eljárás leírása és a hozzá tartozó szoftver is saját fejlesztésű. Az intézménynek további céljai vannak ezen a területen. 

- Az Európiai Radiológusok Társasága (ESR) iránymutatásait figyelembe véve nem állunk meg itt. A következő időszakban a legfontosabb feladatunknak tartjuk többek között azt, hogy minimalizáljuk a képalkotó diagnosztikai beavatkozásokban résztvevő páciensek és szakdolgozók kockázatát, maximalizáljuk a diagnosztikai információt, monitorozzuk a készülékek és a vizsgálati protokollok teljesítését, ellenőrizzük a képek paramétereit, értékeljük a vizsgálatok megfelelőségét, véleményezzük a leletezés pontosságát, valamint kezeljük a komplikációkat és a váratlan eredményeket – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.

Az EuroSafe Imaging Stars lehetőséget ad a résztvevő intézmények közötti kapcsolattartásra, ami előnyös lehet a fejlesztések és az eredmények közzétételénél is. A minősítés három évig érvényes, utána ismét pályázni kell.

Legolvasottabb cikkeink