• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csúcstechnológiájú MRI a Kenézy Kórházban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A régió ezzel a fejlesztéssel éri el a magyarországi MRI-berendezések átlagos sűrűségét.

2013. július elejétől új, a legmodernebb vizsgálatokra is alkalmas MRI-berendezés működik majd a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben, másfélszeresére növelve az 1,1 millió északalföldi lakos MRI-diagnosztikai hozzáférését. A BIHARMED pályázat (Bihar Counties Health Care Contribution – BIHARMED) a határmenti együttműködés keretében a Nagyváradi Megyei Kórház, a Félix Fürdő Rehabilitációs Központ és a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet a jövőben együttműködnek annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás – kifejezetten a traumatológiai sürgősségi ellátásra és az osteoporosis területére fókuszáltan – minőségét közösen javítsák, a szolgáltatások szintjét és színvonalát együttesen növeljék.

A projekt keretében, a folyamatos szakmai együttműködés mellett minden partnernél eszközök vásárlására is sor került, így a Kenézy Kórházban a projektnek köszönhetően egy MRI-gép került beszerzésre, amelyhez egy új, kiszolgáló épület is épült a kórház területén. A beruházás értéke, több mint 300 millió Ft volt.

Az új 1,5 Tesla térerejű teljes test mágneses rezonanciás berendezés működésével ugrásszerűen javul majd a debreceni, a Hajdú-Bihar megyei és az észak-alföldi betegek diagnosztikai ellátása. A teljes test - MRI és emlő – MRI vizsgálatokkal nagyobb gyógyulási esélyt kapnak a régió rákbetegei. Az uniós finanszírozású BIHARMED HURO/0802/082 pályázat keretében beszerzett gép Németországból érkezett: a Siemens gyár Magnetom Essenza típusú MRI-berendezéséből világszerte több mint 1000 darabot helyeztek üzembe.

A berendezés lelke egy ultrarövid, a betegek komfortérzetét biztosító, a Föld mágneses terénél 30 ezerszer erősebb szupravezető mágnes. A készülék fejlesztése során alapvető szempont volt a felhasználóbarát környezet kialakítása, ennek köszönhetően az alkalmazható betegvizsgáló programok rövid vizsgálati idővel biztosítják a lehető legjobb képminőséget.

A debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet már évek óta várt egy korszerű MRI-berendezésre, hiszen az Észak-alföldi régióban jelenleg két idős berendezés teljesít szolgálatot: míg a nyíregyházi Jósa András Kórház berendezése 14 éves, addig a DEOEC-en az MRI nemsokára kezdi meg működésének második évtizedét. A régió ezzel a fejlesztéssel éri el a magyarországi MRI-berendezések átlagos sűrűségét, ami azonban még mindig csupán harmada az OECD-országok átlagának.

Az új MRI-berendezés a legtöbb súlyosabb betegségben pontosabb és gyorsabb diagnosztikát tesz lehetővé. Bár főként a központi idegrendszeri betegségek vizsgálatára fogja használni a Kórház, de a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet sürgősségi ellátásban betöltött regionális szerepe miatt a csont és izomrendszer vizsgálata is gyakori lesz. Az intézmény magas szintű emlődiagnosztikai ellátását pedig az emlő-MRI vizsgálati lehetőség teszi teljessé. A készülék különlegessége, hogy egy olyan, a teljes test vizsgálatára is alkalmas rendszerrel szerelték fel, amely hatásosabbá teheti a daganatos betegek ellátását.

A projekt során bemutató és közösen végrehajtott műtétekre is sor kerül a jövőben a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet és a Nagyváradi Megyei Kórház szakembereinek a részvételével. A projekt célkitűzése továbbá, hogy a leletezés, a diagnosztizálás és a gondozás során a Telemedicina rendszerek lehetőségeit kihasználva a nagyváradi, a Félix-fürdői és a debreceni orvosok, szakemberek internet kapcsolaton keresztül konzultálhassanak szakmai kérdésekben.