• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

DE: a legnépszerűbb mesterszak a pszichológia

Regionális hírek 2020.07.24 Forrás: Unideb.hu
DE: a legnépszerűbb mesterszak a pszichológia

A legtöbb elsőéves hallgató az ápolás és betegellátás (356), a jogász (258) és az általános orvos (245) szakon lesz szeptembertől.

Az általános felvételi eljárást követően összesen 6127 elsőéves kezdi meg felsőoktatási tanulmányait szeptembertől a Debreceni Egyetem magyar nyelvű képzésein. Az ebben a naptári évben felvételt nyert hallgatók száma a pótfelvételivel és a határon túli felvételivel együtt több mint 9 ezer lehet - adta hírül az eredményeket az egyetemi portál.

Július 23-án, este nyolc óra után hozták nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási szakok ponthatárait, amelyeket először a Felvi.hu online felületen lehetett böngészni. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, késő este SMS-értesítést is kaptak az eredményekről. 

A Debreceni Egyetemet összesen 7990-en jelölték meg az első helyen, az általános felvételi eljárás során pedig a jelentkezők 77 százalékát, 6127 főt vett fel az intézmény. Így továbbra is az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye a DE.

Az általános felvételi eljárást követően a legtöbb elsőéves a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán (1388), a Bölcsésztudományi Karon (948), az Informatikai Karon (511), valamint a Természettudományi és Technológiai Karon (501) kezdheti meg a 2020/21-es tanévben az egyetemi tanulmányait. A felvettek száma leginkább az Általános Orvostudományi Karon, a Fogorvostudományi, a Népegészségügyi és a Zeneművészeti Karon emelkedett a mostani eljárás során. 

A legtöbb elsőéves hallgató az ápolás és betegellátás (356), a jogász (258) és az általános orvos (245) szakon lesz szeptembertől. A tanérképzési szakok közül az angol, a történelem, a testnevelő, és a gyógytestnevelő-egészségfejlesztő  tanárszakok a legnépszerűbbek.

A felvettek 58 százaléka alapképzésben, 17,5 százalékuk mesterképzésben, 15 százalékuk osztatlan képzésben kezdheti meg a tanulmányait. A Debreceni Egyetem állami ösztöndíjas képzéseire összesen 5883, önköltséges képzésekre pedig 1267 jelentkezőt vettek fel.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a ponthatárok kihirdetése kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a felvételi eredmények alapján a Debreceni Egyetem továbbra is őrzi jó pozícióját a hazai felsőoktatási intézmények között.

- Az országos tendenciával megegyező mértékű a felvettek számának csökkenése, eszerint a Debreceni Egyetem a második legnépszerűbb. A felvettek arányát tekintve sikerült megőrizni az országos pozíciónkat, az új szakok is keresettek voltak, valamint az is nagy siker, hogy a külföldi hallgatók számát tekintve növekedést tudunk elérni. Ez fontos jelzés számunkra arról, hogy nemzetközi elismertségünk folyamatosan erősödik és összefügg a nemzetközi rangsorokban elért jó eredményeinkkel is  – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Ebben az évben 2078 külföldi hallgató kezdi majd meg tanulmányait a Debreceni Egyetem angol nyelvű képzésein. Számuk a tavalyi évhez képest 71 fővel, 3,5 százalékkal emelkedett. Az intézmény angol nyelvű képzései közül a műszaki és az orvos- és egészségtudományi képzési terület lett a legnépszerűbb.

A legmagasabb ponthatárt a matematikatanár - latin nyelv és kultúra tanára osztatlan tanári szak állami ösztöndíjas képzésén jegyezték, oda 500 pontra volt szükség, emellett kiemelkedően magas eredménnyel, 460 ponttal lehetett bekerülni a kommunikáció és médiatudomány szakra, 442 ponttal pedig a jogász levelező állami ösztöndíjas képzésre. A pszichológia nappali állami ösztöndíjas képzésen 435, a levelező önköltséges képzésen pedig 434 pontot kellett elérni.

A legnépszerűbb mesterszak ebben az évben a pszichológia volt, valamint az emberi erőforrás tanácsadó, de az egészségügyi menedzser, az egészségpszichológia és a sportközgazdász szakokra is sokan jelentkeztek. Továbbiak a beszámolóban

Legolvasottabb cikkeink