• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Debrecenben átadták a Ronald McDonald Családközpontot

Regionális hírek 2022.04.20 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
Debrecenben átadták a Ronald McDonald Családközpontot

Az egyetem területén megnyílt központ a kórházi kezelés alatt álló gyermekeknek és családjuknak biztosít pihentető környezetet. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában szerdán nyitották meg Magyarország első Ronald McDonald Családközpontját, amely a kórházi kezelés alatt álló gyermekeknek és családjuknak biztosít pihentető környezetet. A családközpontot a Gyermekgyógyászati Klinika korábban kihasználatlan padlásterén 120 millió forintból alakították ki.

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány által, a klinika szakembereinek bevonásával megtervezett és megépített otthonos közösségi tér április végétől várja a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának betegeit és családtagjait. A kórház használaton kívüli padlásából, összesen 120 millió forintos beruházással kialakított Ronald McDonald Családközpont nappalival, konyhával, étkezővel, fürdővel és játszókuckókkal is segíti a gyermekeket és kísérőiket az elhúzódó kezelések közötti kikapcsolódásban.

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány 28 éve segíti a krónikus betegségben szenvedő kisgyermekek családjait. Budapesten és Miskolcon a kórházak mellett felépített Ronald Házakkal, Pécsett a Gyermekklinikán kialakított Ronald szobákkal és mostantól, Magyarországon elsőként, egy Családközponttal Debrecenben. Az új beruházással a célunk az volt, hogy a kórházi kezelések között egy otthonos és pihentető környezetet biztosítsunk a családoknak a közös felfrissülésre, a sokszor stresszes mindennapokból való kikapcsolódásra – mondta a családközpont szerdai ünnepélyes átadásán Ablonczy László, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány szakmai vezetője.

A gyermekgyógyászatban dolgozó szakemberek kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a gyógyulásban meghatározó szerepet játszik a támogató környezet, a családtagok közelsége és a pihenés, a feltöltődés lehetősége. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány új közösségi tere ennek a lehetőségét teremti meg a Gyermekgyógyászati Klinika tetőterében.

Fontos számunkra, hogy a beteg gyerekek szüleikkel együtt tölthessék itt ezt a nehéz időszakot. A betegellátásban dolgozó kollégáink eddig is sokat tettek azért, hogy a nálunk gyógyuló gyermekek ne egy ijesztő helynek lássák a klinikát, hanem érezzék, hogy egy támogató, barátságos környezetbe érkeztek. A Ronald McDonald Családközpont ebben a munkában jelent számunkra egy további jelentős előrelépést – tájékoztatott a megnyitón Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke.

A 170 négyzetméteres, korábban kihasználatlan padlástérben több éves tervezés után 2021 őszén kezdődtek meg a munkálatok. A teljes statikai, víz-gáz, fűtés, villamos és építészeti kivitelezésen felül nemcsak egy teljesen új enteriőrt alakítottak ki, de az akadálymentesítés részeként az épület liftjét is egy szinttel feljebb vitték, közvetlenül a padlástérig.

Az új családközpontot a hazai McDonald’s éttermek vendégei, az étteremlánc üzemeltetői, valamint további cégek, szervezetek és magánszemélyek adományaiból hozták létre. A Családközpontban napközben az alapítvány munkatársai állnak a családok rendelkezésére, a létesítményt az alapítvány és a Klinikai Központ közösen tartja fenn.

Vadnai Ágnes, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, szeretnénk, ha minél több hazai kórházban jöhetne létre a debrecenihez hasonló létesítmény.

A debreceni családközpont a 268. a világon. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Magyarországon az elmúlt 28 évben 13 ezer családot szállásolt el térítésmentesen a kórházak közelében, a gyermekek elhúzódó kórházi kezelésének idejére.

Kapcsolódó hírek