• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Debrecenben is indul az E3 program

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az előadásokat és a tanácsadást bármilyen szakos hallgató látogathatja.

Mint arról a Weborvos is beszámolt, három hazai egyetemen – köztük a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrumban – indul el márciustól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) térítésmentes, szakmai programja, amely az energia-egyensúlyon alapuló, egészséges táplálkozást és életmódot hivatott népszerűsíteni a hallgatók között Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak címmel. Az öt szemeszterre tervezett, átfogó program dietetikus szakemberek egyetemi előadásaiból és ingyenes, személyes szaktanácsadásból áll majd. 2015 végére több ezer felsőoktatásban tanuló diák elérése a cél, hogy ezek az ismeretek már szervesen beépüljenek az önálló életükbe.

„Nagy örömmel fogadtam be a Centrumba ezt a szakmai programot. Részben azért, mert azt gondolom, a nálunk hallgató diákok a tanulmányaikhoz és későbbi szakmájukhoz is fontos ismereteket szerezhetnek a dietetikus szakemberektől. Másrészt – és talán ez még az előbbinél is fontosabb - olyan táplálkozási és életmód tanácsokat kapnak, amelyeket beépíthetnek későbbi életvitelükbe, és ez tudatosabban és egészségesebben élő generációkhoz vezet majd" – mondta el Prof. Dr. Paragh György centrumelnök.

„Szakmai szervezetünk a hosszú távú program keretén belül nem pusztán adatokon alapuló helyzetképet kíván kapni az egyetemistákról, hanem a megelőzés jelentőségére próbálja felhívni a fiatalok figyelmét, amelyben a táplálkozásnak kiemelt szerepe van" – mondta Kubányi Jolán, a Szövetség elnöke.
Az öt szemeszteren átívelő programban az MDOSZ szakértői 40-50 előadást és több mint 600 szaktanácsadást kínálnak a diákoknak. Noha a programnak nem célja a szűrés, természetesen felhívják a hallgatók figyelmét arra, ha további szakorvosi ellátásra vagy kivizsgálásra van szükség.

Az előadások témái a szakmai alapokon túl rugalmasan igazodnak a hallgatók igényeihez. A helyes táplálkozási alapismereteken kívül szó esik az energia-egyensúlyról, azaz a bevitt és elégetett kalória egyensúlyának fontosságáról, a sporttáplálkozásról, de a divatos fogyókúrák élettani hatásairól is beszélnek majd a dietetikus szakértők. Mind az előadáson résztvevők, mind pedig a személyes tanácsadást igénybevevők esetében rögzítik a hallgatók táplálkozási szokásait, valamint az ezzel összefüggésbe hozható alapadatait, mint pl. a testtömeg, BMI, testösszetétel, természetesen a személyiségi jogok betartása mellett. A három éves időszak végére kb. 4500 egyetemista étkezési szokásairól és tápláltsági állapotáról állnak majd rendelkezésre adatok, amelyek feltehetően kortársaik egészségi állapotáról és táplálkozási szokásairól is képet adnak, illetve az alapját képezhetik további felméréseknek.