• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Debrecenben kutatják az egészséges édesítőszert

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

A hazai sztívia termesztésben és feldolgozásban rejlő lehetőségek kiaknázását tervezik a Debreceni Egyetem közreműködésével.

A jázminpakóca, más nevén sztívia, Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. Magyarországon egyelőre csak néhány hektáron termesztik, pedig a hazai termőföldeken is jól megél. A Debreceni Egyetemen végzett gasztorenterológiai kutatások kimutatták, hogy mellékhatások nélkül számos jótékony hatása van az egészségre. Többek között nincs benne kalória, ezért nem hizlal és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Az egyetem közreműködésével eddig megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően több olyan termék került forgalomba, melyekben nem érezhető a növény egyébként kesernyés utóíze. A természetes édesítőszer mellett már kapható egy teacsalád is, amely filterben tartalmazza a növény leveleit, így a teát nem kell külön ízesíteni.

- Ez a kulcsfontosságú növény kiválóan alkalmas arra, hogy szerepeljen a Debreceni Egyetem készítményeinek palettáján, hiszen az intézmény az egészségiparban, az élelmiszeriparban és az életminőség javításában meghatározó szerepet kíván játszani. Minden projektünk, fejlesztésünk és munkánk ebbe az irányba mutat – hangsúlyozta Jávor András rektorhelyettes.

Az intézmény szándéknyilatkozatot írt alá pénteken több partnerével, hogy a magyarországi sztívia termesztésben és feldolgozásban rejlő lehetőségeket közösen, egymást kölcsönösen segítve aknázzák ki. A „Stevia projekt“ egy olyan innovációs akcióterv, ami kutatásra és fejlesztésre, valamint technológiára és értékesítésre is kiterjed. Az együttműködésben a Debreceni Egyetem elsősorban a kutatási és fejlesztési oldalon vesz részt, az érdekképviseletet pedig a Közép-Európai Sztívia Egyesület látja el.

- Szeretnénk Európában elsőként piacra kerülni, és vezető szerpet játszani ezen a területen, hiszen a kontinensen a Dél-Alföld a legalkalmasabb a sztíviatermesztésre. Magyarországon ez a növény hamarosan a kukoricához hasonló sikertörténet lehet – emelte ki Balogh János, a Közép Európai Sztívia Egyesület alapítója, az együttműködés kezdeményezője.

Az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, a Stevia Product Europe Kft., a Gardenland Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem a technológiai fejlesztések és az értékesítés területén kapnak szerepet a projektben.

- Több konzorciumban részt vettünk már, de ezt az együttműködést kiemelten fontosnak tartjuk. Ez lesz az első nagyobb lélegzetvételű együttműködésünk a Debreceni Egyetemmel, és nagyon sokat várunk tőle - mondta Salgó András, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője.

A Füzesgyarmati Önkormányzat, amely tavaly szociális munkaprogramon belül sztíviát is termelt, együttműködő partnerként a kifejlesztendő technológiák megvalósító helyszíneként kapcsolódik be a programba. A Nexon Kft. pedig, mint rehabilitációval foglalkozó szervezet a munkapiaci közvetítésben vállal feladatot. A projektet a Central European Consulting Kft. koordinálja.

- Mi tulajdonképpen a katalizátor szerepét töltjük be a projektben. Feladatunk az, hogy kitaláljuk, hogyan tudunk a gyakorlatban is minél hamarabb kézzel fogható eredményeket elérni – tájékoztatott Balogh István ügyvezető igazgató.

A sztívia hazai termelésére és felhasználására saját marketing stratégiát is kialakítanak a partnerek, melyben a Debreceni Egyetem részéről a Marketing és Kereskedelmi Intézet, valamint a Gardenland Kft. is szerepet kap.

Legolvasottabb cikkeink