• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Debrecenben tanácskoztak az immunbetegek és orvosaik

Regionális hírek 2022.06.20 Forrás: Unideb.hu
Debrecenben tanácskoztak az immunbetegek és orvosaik

Ritka betegségcsoportokról van szó, ezért fontos, hogy ezeket centrumokban kezeljék az érintett orvosszakmák együttműködésével.

Immunhiányos és autoimmun betegek, illetve orvosok és szakdolgozók vitatták meg a legmodernebb terápiás lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalataikat a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában rendezett pénteki fórumon - adta hírül az egyetemi sajtóközpont. A rendezvényt a DE ÁOK Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszéke, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT), illetve a Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület (MIBE) közösen szervezte.

A primer immunhiány, az immunrendszer elégtelen működése, melynek következtében leggyakrabban, visszatérő fertőzések alakulnak ki. Az autoimmun betegségeknél pedig az immunrendszer túlműködése jellemző, a szervezet saját, egészséges sejtjeit támadja meg. Ma már több mint 100 autoimmun betegséget ismernek. Vannak szervspecikfikus (pl.: 1-es típusú cukorbetegség), illetve több szervet érintő, szisztémás (pl.: Sjögren-szindróma, lupusz) autoimmun betegségek.

- Ritka betegségcsoportokról van szó, ezért fontos, hogy ezeket centrumokban kezeljük. Az immunhiányos betegeknél élethosszig tartó immunglobulin kezelésre van szükség, a szisztémás autoimmun betegségeknél pedig egyre modernebb, egyre jobban fejlődő célzott terápiákat alkalmazunk. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a világon alkalmazott legújabb kezeléseket is megkaphatják a betegek – mondta a hirek.unideb.hu-nak Tarr Tünde, a DE ÁOK Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense.

Mivel a szisztémás autoimmun betegségek több szervet is érintenek, fontos a különböző szakmák, például a kardiológia, neurológia, a nefrológia, a tüdőgyógyászat, a szemészet, illetve a bőrgyógyászat szoros szakmai együttműködése. A Belgyógyászati Klinika immunológiai részlegén mintegy 100, primer immunhiányban szenvedő beteget kezelnek, szisztémás autoimmun kórképek miatt pedig több ezer beteget látnak el. A pénteki fórumra a klinikán kezelt betegek, más centrumok vezető szakemberei és az immunglobulinokat gyártó cégek képviselői kaptak meghívást.

- A programnak kettős célja volt. Egyrészt megemlékeztünk az immunológia világnapjáról, ami áprilisban volt ugyan, de a járvány miatt biztonságosabbnak tartottuk, ha most rendezzük meg a fórumot. Másrészt ünnepélyesen most vettük át a Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület által felajánlott összeget, amelyből tíz infúziós széket szereztünk be - tette hozzá Tarr Tünde egyetemi docens, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság főtitkára.

Legolvasottabb cikkeink