• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Debreceni meggykutatás az egészségesebb életért

Regionális hírek 2022.10.29 Forrás: Unideb.hu
Debreceni meggykutatás az egészségesebb életért

A kísérleti munkában a kutatók antocianin tartalmú kapszulát, rágótablettát és gumicukrot fejlesztettek.

A Debreceni Egyetem kutatói olyan technológiát dolgoztak ki, amely a meggy antocianin-tartalmának kinyerésével lehetővé teszi egy új élelmiszer-kiegészítő fejlesztését. Az intézmény és a Sorapharm Kft. közös konzorciuma több mint másfél milliárd forint uniós támogatást nyert a projekt megvalósításához. A kutatás során fejlesztett étrendkiegészítő gélt a napokban vette nyilvántartásba az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A projekt eredményeiről csütörtökön számoltak be a Debreceni Egyetemen - tudósított az unideb.hu.

A Sorapharm Kft. és a Debreceni Egyetem elsőként kívánt olyan vegyszermentes extrakciós technológiát fejleszteni, amelyben a hazai meggyfajták antocianin-tartalomra ható komponensei stabilizátor és egyéb tartósítási eljárás nélkül megőrzik pozitív élettani hatásukat. A 2017-ben kezdődött projektben a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar szakemberei vettek részt.

- A projektben jelentős tudományos eredmények születtek, amelyek jól hasznosíthatók az ipari partnerünknek köszönhetően. Remélhetőleg hamarosan piacra kerülnek a kutatások során kifejlesztett termékek, és nagyon sok ember egészségét támogatják majd – hangsúlyozta Remenyik Judit, a DE MÉK Élelmiszertechnológiai Intézetének tudományos tanácsadója, a projekt szakmai vezetője.

A Debreceni Egyetem a kísérleti munkák során bebizonyította, hogy a meggymátrix igazolt molekuláris célpontokon ható szuperélelmiszer, epidemiológiai szempontból jelentős humán megbetegedések kiegészítő diétájához: szabályozza a szénhidrát-anyagcserét, csökkenti az éhségérzetet, gátolja az obesitast. A meggy - jelentős antibakteriális hatásának köszönhetően - kiemelt szerepet kaphat a szájhigiénében, mivel biológiailag aktív hatóanyagai számos baktériummal szemben hatásosnak bizonyultak, míg a jótékony Lactobacillus fajokra nem. Gátolja a fogszuvasodást, preventív hatással bír a gyulladásos kórképek kialakulására: vastagbél- és prosztatagyulladásra, csökkenti a csont-ízületi gyulladás okozta fájdalmat, illetve izomfájdalmakat, hasznos kiegészítője lehet sportolók étrendjének is.

A kísérleti munkában a kutatók antocianin tartalmú kapszulát, rágótablettát és gumicukrot fejlesztettek.

A K+F projektben a Sorapharm Kft. a gyártástechnológiák és gyártási folyamatok komplex vizsgálatát végezte, melyhez több egyedi gyártású eszközt szereztek be. Ezek különböző formulációkhoz szükséges eszközök, mint folyadék- és géltöltő gépsor, lágyzselatin kapszulázó, illetve gumicukor-formuláló gépsor.

- Napjainkban a funkcionális élelmiszerek az egészséges életmód fontos kiegészítői, emiatt is nagy jelentőségű ez a kutatás. A termékek, amelyek ebből a projektből születtek, nemzetközi szinten is érdeklődésre tarthatnak számot – emelte ki Murvai Nikoletta, a Sorapharm Kft. szakmai vezetője.

A pályázatban a Sorapharm Kft. a Debreceni Egyetem munkacsoportjainak eredményeit alapul véve a gyártástechnológia léptéknövelését és optimalizálását hajtotta végre, illetve a termékek minőségellenőrzéséhez szükséges vizsgálatokat végezte el a próbagyártások során.

A termékfejlesztések eredményeként a projekt zárásakor az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a „CHENERGY GEL” étrendkiegészítő gélt nyilvántartásba vette. A konzorciumi partnerek remélik, hogy a termékek hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek.

A Sorapharm Kft. és a Debreceni Egyetem a Széchenyi 2020 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” (GINOP 2.2.1) című felhívásra benyújtott pályázatával 1,537 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

Legolvasottabb cikkeink