• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diagnosztikai fejlesztés Kistarcsán

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Csúcskategóriás MR berendezés és új angiográfiás labor a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban.

A beruházást a kórház közreműködője a HUNIKO Egészségügyi Szolgáltató Kft. valósította meg, amely 13 éve működteti a kórház komplett radiológiai osztályát, évente 400.000 vizsgálatot végezve. A több mint 300 millió forint értékű Siemens Magnetom Avanto 1,5 TMR készülék a korábban ugyanitt üzemelő szintén Siemens által gyártott MR készülék helyén került telepítésre. A beruházás megvalósításához a HUNIKO Kft. a KMOP 1.2.1. jelű pályázati kiíráson 29,18%-os támogatást nyert. Az invesztíció utolsó szakaszában várhatóan még 2011. utolsó negyedévében egy körülbelül 100nm alapterületű ingatlanrész átalakítására kerül sor, amelynek végeredményeként a munkatársak részére jobb munkakörülmények, a páciensek részére kellemesebb várakozási lehetőség alakul majd ki.

Az új MR készülék telepítésével gyorsabbá és hatékonyabbá válik a 680 ágyas Pest Megyei Flór Ferenc Kórház fekvőbetegeinek és Pest Megye keleti részén élő járóbetegek ellátása.

A Siemens MAGNETOM Avanto 1,5 T készülék TIM (totális képalkotó mátrix) technológiával rendelkezik. A készülék az egyik legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai berendezés, amely szupravezető mágnest alkalmaz. Univerzálisan alkalmas neuroradiológiai, kardiológiai, angiológiai (MR angiográfiás), mozgásszervi, hasi, perfúziós, diffúziós, MR mammográfiás vizsgálatok végzésére.

A berendezés speciális jellemzője, hogy akár 205cm hosszúságú anatómiai tér vizsgálatára alkalmas, illetve a nagyteherbírású vizsgálóasztal, akár 250 kg-os test vizsgálatát is megengedi, amely a már népbetegségnek számító elhízás miatt fontos. A klausztrofóbiás betegek vizsgálatát a szemük elé helyezett tükörrendszerrel segítik. A súlyos állapotú betegek, altatott gyermekek megfigyelésére pulzoximeter áll rendelkezésre. A kontrasztanyagos vizsgálatokhoz speciális MR kompatibilis injektort használnak, amellyel olyan a korábbiakban nem végzett vizsgálatokra is lehetőség van, mint a teljes test MR angiográfia.

A 2011. II. negyedévében elkészült angiográfiás labort szintén felavatták. A 100 millió forintot meghaladó beruházás során az érintett ingatlanrész teljes belső építészeti és gépészeti felújítására került sor, és a korábban ezen laborban működő matuzsálemi korú, több mint 25 éves berendezés helyére egy Shimadzu MH 200 Angiospeed került. Ezen beruházást a HUNIKO Kft. teljes mértékben saját forrásból finanszírozta.

A Shimadzu MH 200 Angiospeed berendezéssel az érrendszer kontrasztanyagos vizsgálatán túl lehetőség nyílik számos gyógyító céllal történő beavatkozásra is, verőerek és viszerek szűkületeinek tágítására, gyomor bélrendszeri vérzések ellátására, bizonyos daganatokat ellátó erek elzárására ill. az éren keresztül történő gyógykezelésére is. A katéteres módszerrel történő terápiás célú beavatkozások sokszor nyílt műtétek alternatíváját jelentik.