• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Digitális röntgengépekre váltanak Újpesten

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Decemberig helyezik üzembe az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet korszerű berendezéseit.

Újpest Önkormányzata folyamatosan újítja meg a járóbeteg-ellátást szolgáló Szakorvosi Rendelőintézetét. Az épület eddig lezajlott korszerűsítésén túl a betegek színvonalas ellátásához azonban a kornak megfelelő orvosdiagnosztikai berendezésekre is szükség van. Újpest Önkormányzata az év elején már beszerzett egy korszerű, digitális fogászati röntgengépet és két új ultrahangkészüléket. A ma aláírt megállapodás a további fejlesztést szolgálja, melynek eredményeként a korábban építészetileg felújított röntgen-, és tüdőszűrő állomás teljes röntgen eszközparkját cserélik digitálisra.

Újpest Önkormányzata az ehhez szükséges eszközök beszerzésére és beüzemelésére, valamint jótállást követő szervizelésére közbeszerzési pályázatot írt ki, melyet végül a Getronics Magyarország Kft. – Pascal Team Kft. (közös ajánlattevők) nyert el.

A digitális röntgenberendezések üzembe helyezése 2013 decemberéig folyamatosan történik.

A megállapodást Újpest Önkormányzata részéről Wintermantel Zsolt polgármester, a beruházást megvalósító cégek részéről Rátkai Péter ügyvezető írta alá. Az eseményen részt vett Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő és Dr. Varga József, a szakrendelőt működtető Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet

A megállapodás többek közt az alábbi eszközök beszerzését tartalmazza:

- 1 db direkt digitális röntgen-felvételi berendezés (amely minden típusú radiológiai felvétel készítésére alkalmas, álló testhelyzetben is képes felvételt készíteni; úszólapos asztallal, 2 db direkt digitális vezeték nélküli WI-FI detektorral rendelkezik).

- 1 db digitális átvilágító berendezés, amely hagyományos átvilágításra (célzott megtekintésre és felvétel készítésére, például nyelőcső és gyomor vizsgálatra), a célzott felvételek digitális átalakítására és tárolására képes. A gépet a radiológia és a tüdőgondozó fogja használni.

- 1 db digitális felvételi berendezés, amely elsősorban nagyobb mennyiségű mellkas felvétel készítésére alkalmas, melyet a tüdőszűrő és a tüdőgondozó közösen fog használni. Alkalmas lesz más, álló testhelyzetben végezhető vizsgálatra is (például láb), és mobil asztallal alkalmassá tehető minden testhelyzetben végezhető vizsgálatra.

A berendezések meghibásodás esetén helyettesíteni képesek a másik digitális röntgenfelvételi berendezést is. A felvételek digitalizálása 2 db vezeték nélküli WI-FI detektorral történik, melyek csereszabatosak mindkét felvételi készülék esetében.
A berendezésekhez tartozik majd egy képtároló és továbbító rendszer (PACS), amely a digitalizált képek tárolását, visszakeresését, továbbítását, feldolgozását teszi lehetővé - kapcsolódva az egészségügyi intézményi információs rendszeréhez.

A beruházással a várható vizsgálatszám évi 40-50.000, ami 80-100.000 db digitális lelet (kép) feldolgozását, tárolását jelenti.

A szerződés szerint a gépek, berendezések ellenértéke közel nettó 150 millió forint, a vállalt 24 hónapos jótállást követő 4 éves átalányáras szerviz éves díja nettó 800.000 Ft/év lesz.