• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Díszünnepséget tartottak a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2018.07.01 Forrás: Semmelweis Egyetem Szerző:
Díszünnepséget tartottak a Semmelweis Egyetemen

Csaknem 50 év telt el azóta, hogy az intézmény felvette az orvos géniusz, Semmelweis Ignác nevét.

A Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben rendezett díszünnepséget – mely egyben a 248. akadémiai év záróünnepsége – Dr. Szél Ágoston leköszönő rektor nyitotta meg, az ünnepi beszédet Dr. Merkely Béla, július 1-jén hivatalba lévő rektor tartotta, majd az ünnepség díjak és kinevezések átadásával folytatódott. A hagyományoknak megfelelően a megemlékezések délelőtt Semmelweis Ignác szülőházánál kezdődtek, és a Belső Klinika Tömb kertjében lévő Semmelweis-szobornál folytatódtak - tudósított az egyetem honlapja.

A Semmelweis napi ünnepség az egyetem legpompásabb rendezvénye, idén pedig azért is különleges, mert a névadó születésnapján, július 1-jén az egyetemnek új rektora lesz Dr. Merkely Béla személyében – mondta köszöntőjébe Dr. Szél Ágoston. A leköszönő rektor hozzátette, hogy csaknem 50 év telt el azóta, hogy az intézmény felvette az orvos géniusz, Semmelweis Ignác nevét, illetve több mint 30 évvel ezelőtt kezdődött el az angol és német nyelvű képzés, mindez pedig meghatározza az egyetem szellemiségét, és e két fő sajátosság továbbvitele fontos annak érdekében, hogy az egyetemnek egyre jobb legyen a nemzetközi megítélése.

Semmelweis Ignácról mindenki azonosítja hazánkat, az egészségügyet, az orvostudományt, a kor diktáló nézetein túlmutató megoldásokat és a kitartásból adódó, életeket mentő eredményt, az innovációt – mondta ünnepi beszédében Dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem, melynek mindannyian részesei és alkotói vagyunk olyan történelmi védjegy és márkanév, amely a legmagasabb minőségű oktatási, tudományos teljesítményre és gyógyító szolgálatra kötelez bennünket – tette hozzá. Mint kifejtette, a „Semmelweis brand” az egyetem fejlesztésén keresztül válhat Magyarország védjegyévé: a Semmelweis Egyetemet a világ vezető egyetemei között még magasabb szintre emelni csak úgy lehet, ha a beteg- és gyakorlatközpontú képzéshez és a transzlációs kutatáshoz-innovációhoz szükséges alapokat erősítjük meg. Szólt róla, a rektori tisztség számára nem cél, hanem eszköz arra, hogy egy jobban működő, a rövid és hosszú távú mikro- és makrokörnyezeti kihívásoknak megfelelő, hatékony, hallgatóközpontú, szilárd tudásbázisú intézmény váljon a Semmelweis Egyetemből.

Az ünnepség a díjak és kivenezések átadásával folytatódott. Erről a teljes cikkben olvashatnak.

A jó vezető olyan mint egy karmester - Interjú az elköszönő rektorral

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Legolvasottabb cikkeink