• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Duális képzés a DE Egészségügyi Karán

Regionális hírek 2019.01.31 Forrás: Debreceni Egyetem
Duális képzés a DE Egészségügyi Karán

A gyakorlatorientált képzés legmagasabb szintű formája valósul meg az egyetem és partnerei együttműködésében.

Tanulás, munka, ösztöndíj és fizetés – ezt nyújtja a Debreceni Egyetem új duális képzése, amelyet az Egészségügyi Kar indít szeptembertől szociális munka alapszakon. Az ország különböző pontjain található 10 gyakorlati helyre összesen 12 hallgatót várnak.

- A képzési innováció mindig is jellemző volt az Egészségügyi Karra, a 30 éves múltra visszatekintő szociális munka alapszak duális képzéssé alakítása pedig újabb mérföldkő az intézmény történetében – jelentette be Fábián Gergely a duális képzést bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön, az egyetem nyíregyházi campusán.

Az Egészségügyi Kar általános és fejlesztési dékánhelyettese elmondta: a szakra felvételiző hallgatók tíz gyakorlati hely közül választhatnak. A három nyíregyházi, két budapesti, egy-egy kisvárdai, jászberényi, dabasi, csákvári és ipolytölgyesi cégnél összesen 12 diák tanulhat és egyben dolgozhat 2019 szeptemberétől.

- A duális képzés a gyakorlatorientált képzés legmagasabb szintű formája, amely az egyetem és a gyakorlati intézményi partnerek együttműködésével valósul meg. A leendő diákok a képzési idő alatt egyszerre lesznek nappali tagozatos hallgatók és munkavállalók, így már pályakezdőként három és fél év munkatapasztalattal rendelkeznek majd – tájékoztatott Szoboszlai Katalin, a Szociális Munka Tanszék vezetője.

A duális képzés leendő hallgatói tanulmányaik ideje alatt munkabért kapnak, munkabéren felüli juttatásokra is számíthatnak, nappali tagozatos diákként jogosultak az állami ösztöndíjakra, továbbá az első tanévben tanulást ösztönző támogatásban is részesülnek.

- A szakra jelentkezőknek egy tantárgyból kötelező emelt szintű érettségi vizsgát tenniük. A diákok a társadalomismeretet is választhatják, így ebből a tárgyból az Egészségügyi Kar 40 órás felvételi előkészítőt indít. Ehhez egy nagyon komplex ismeretanyagot tartalmazó 200 oldalas, hiánypótló oktatási segédletet dolgoztunk ki – mondta Rusinné Fedor Anita, a Szociális és Társadalomtudományi Intézet igazgatója.

A tanfolyam február 2-án kezdődik, de még lehet rá jelentkezni. A kurzus végén, az „éles” emelt szintű érettségi előtt a diákok próbateszten mérhetik fel megszerzett tudásukat.

A duális képzésben részt vevő cégek 1-1 hallgatót fogadnak szeptembertől, a Nyíregyházi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ azonban 3 hallgatóra számít. Lengyelné Pogácsás Mária igazgató szerint a képzés a munkaerőhiányra is megoldást jelenthet és a központnak is egyre nagyobb szüksége van a megfelelő végzettségű szakemberekre.

Az együttműködő partnerek közül a Start Rehabilitációs és Nonprofit Kft. csaknem 30 éve áll kapcsolatban az Egészségügyi Karral. Balogh Zoltán vezérigazgató hangsúlyozta: fontos és jó döntés volt a képzés elindítása.

A duális képzés felvételi eljárásának sajátosságaival kapcsolatban a sajtótájékoztatón elhangzott: a jelentkezés két egymással párhuzamos részből áll, a diáknak a Debreceni Egyetemre és a kiválasztott céghez, vagy szociális intézményhez is jelentkezni kell.

Az általános felvételi eljárásban első helyen kell megjelölni a nappali tagozatos szociális munka alapszakot 2019. február 15-ig, a https://www.felvi.hu/ honlapon. A duális képzésre a hallgató akkor nyer felvételt, ha mind a felsőoktatási felvételin, mind a gyakorlati intézményi kiválasztási eljárásban megfelelt. Abban az esetben, ha a gyakorlati intézmény nem választja ki a jelentkezőt munkavállalónak, de a felsőoktatási felvételin megfelelt, akkor szociális munka alapszak nappali tagozaton kezdheti meg tanulmányait 2019 szeptemberben.

Legolvasottabb cikkeink