• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyedülálló eszköz nagy kiterjedésű égési sérült gyermekek gyógyítására

Regionális hírek 2024.05.17 Forrás: Weborvos
Egyedülálló eszköz nagy kiterjedésű égési sérült gyermekek gyógyítására

A Hollandiából beszerzett eszközzel a 60% feletti égett gyerekeket gyógyítják majd az égésplasztikai sebészek a Bethesda égésműtőjében.

Magyarországon elsőként 8 millió Forint értékű bőrhálósító készüléket adtak át a Bethesda Gyermekkórház Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központjában. A készülék új dimenziókat nyit a nagyégett gyermekek, fiatalok gyógyításában. A Bethesda Kórház Alapítvány támogatása és egy dedikált gyűjtés tette lehetővé a nagyösszegű orvosi műszer beszerzését - tudatta az intézmény közleménye.

A Bethesda Gyermekkórház égéssebészeti osztályán évente közel 3000 gyermeket gyógyítanak a szakemberek, a tavalyi évben 42 gyermek igényelt hosszan tartó égésintenzív ellátást,  6 gyermek szenvedett rendkívül súlyos, 30% feletti sérülést. A nagy kiterjedésű égési sérült gyermekek esetén a bőr pótlása rendkívül nehéz feladat, ezért a legmodernebb eszközökre van szükség a hatékony kezeléshez. A MEEK micrograft bőrhálósító eszköz egy olyan speciális készülék, amelynek a segítségével az átültetett bőr felülete jelentősen megnövelhető, így a bőrpótló műtétek száma csökkenthető, ezzel jelentősen javítva a túlélési esélyeket. 

„Nagy kiterjedésű égetteknél túl nagy a sérült bőrfelszín, viszont az adóterület, ahonnan saját bőrt tudunk transzplantálni, kevés. Ezért szükség van egy úgynevezett bőrhálósító készülékre. A MEEK készülék képes a levett bőrt 1:9 arányban megnyújtani, ezzel sokkal kevesebb adóterülettel is tudunk fedni nagyon nagy kiterjedésű égéseket. Egyszerűbb készülékekkel, amik 1:1,5 és 1:3 arányt tudnak, már eddig is dolgoztunk, de ilyen 1:9 arányú eszköz sehol máshol nincs Magyarországon, sem felnőtt, sem gyermekellátásban, csak nálunk.

Egy 60-70%-ban égett gyermek testének 30-40%-a az adóterület, de ebben benne van az arc, a fül, a talp stb. ahonnan nem veszünk bőrt. Így amikor levesszük az elhalt bőrterületet, nincs mivel pótolni, mert egyszerűen nincs annyi bőre. Nem tudjuk fedni a sérült részt, és a nyitott sebfelszín miatt szeptikus szövődményekben elveszítjük az ilyen betegeket.” – avat be a részletekbe Dr. Bene Ruzsena plasztikai- és égéssebész szakorvos, a Bethesda Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központ osztályvezető főorvosa.

A Hollandiából beszerzett 8 millió forint értékű bőrhálósító eszközzel a 60% feletti égett gyerekeket gyógyítják majd az égésplasztikai sebészek a Bethesda égésműtőjében. Ez teszi lehetővé a bőrátültetés új dimenzióját.

Az eszköz beszerzését a Bethesda Kórház Alapítvány 1%-os felajánlásokból és a Weddinggala szakmai közösségnek közel 4 millió forintos gyűjtésével valósította meg.

Ez a videó bemutatja, hogy miért van nagy szükség a készülékre, és hogyan növeli majd az égéssérült kis betegek esélyeit.