• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyedülálló lélegeztetési centrum a Korányiban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az országban egyedülálló krónikus lélegeztetési centrum kezdte meg működését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben.

Több olyan betegség is létezik, amelyek miatt a betegek hosszú időn át, akár éveken, sőt évtizedeken keresztül gépi lélegeztetésre szorulnak. Ennek körülményeit javítja, illetve biztosít magas szintű ellátást a most kialakított Krónikus Lélegeztetési Osztály az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. Ezzel együtt az osztálynak helyet adó 80 éves épület, és egy másik egység, a Kardiológiai Rehabilitációs Osztály is megújult - tudatta közleményében az intézmény.

Az új osztálynak helyet adó 80 éves épületet kormányzati források segítségével, 150 millió forintból újították fel. Cél volt az, hogy a kórház területén (biztosítva annak valamennyi előnyét, akár a szükség szerinti azonnali akut ellátást is), de önálló épületben, egyágyas elhelyezéssel, otthonos körülményeket teremtve helyezzék el a régebben és az újonnan ilyen kezelésre szorulókat. A Krónikus Lélegeztetési Osztály és az Intenzív Osztály azoknak a tartósan lélegeztetett betegeknek is hátteret biztosít, akiket a családjuk felügyelete mellett otthon lélegeztetnek.

„Az osztály dolgozói családias légkört teremtve gondoskodnak arról, hogy ezek a többszörösen hátrányos helyzetű emberek a lehetőségekhez mérten a testi, fizikai ápoláson túl visszanyerhessék lelki, emberi méltóságukat. Ha állapotuknál fogva korlátozott mértékben is, de kiteljesíthessék vágyaikat, érzéseiket. Az osztály dolgozói egymást is segítik, megelőzendő a kiégést, a hasonló helyzetekben oly gyakran megjelenő egykedvűséget. Munkájuk példa lehet országszerte" – teszi hozzá Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

A Korányi Intézet nemcsak a légzőszervi betegségek átfogó centruma hazánkban, de természeti adottságait és az intézet szakmai felkészültségét és nagy szakmai hagyományait kihasználva komoly feladatot vállal a légzőszervi és kardiológiai betegségeket követő rehabilitáció terén is. A Kardiológiai Rehabilitációs Osztály felújítására is lehetőség nyílt a közelmúltban, amelyhez az evangélikus egyház, illetve Varga Mihály országgyűlési képviselő révén sikerült anyagi támogatást kapnia az intézetnek. A Kardiológiai Rehabilitációs Osztály és a Krónikus Lélegeztetési Osztály hivatalos átadására február 22-én, csütörtökön került sor.

(Pénzes István osztályvezető professzor és Doszkocs Zsuzsa 20 éve gépi lélegeztetésre szoruló beteg, festőművész az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet új krónikus lélegeztetési centrumában. MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Legolvasottabb cikkeink