• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egyedülálló vonalkód rendszer a betegbiztonságért

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Egyedülálló vonalkód rendszert vezettek be a Markhot Ferenc Kórház fekvőbeteg osztályain.

A program segítségével nyomon követhető minden egyes betegnél, hogy milyen és mennyi gyógyszert, eszközt használtak föl a gyógyításuk során. Az egyéni vonalkódos azonosítás segítségével a kórház dokumentálni tudja a folyamatot, mely így ellenőrizhető, a betegbiztonság nagymértékben megnövekszik.

A rendszerről tartott konferencián, melyen bemutatták az egri intézményben már működő egyedi rendszert, több kórház és a fenntartó, valamint cégek képviselői vettek részt. Az esemény szünetében tartott sajtótájékoztatón Krázli Zoltán a GS1 Magyarország igazgatója kiemelte: egyedülálló Magyarországon az Egerben bevezetett vonalkód rendszer, mely esetszintű adatgyűjtést és elemzést tesz lehetővé. Dr. Vácity József főigazgató aláhúzta: egy folyamat indult el az egri kórházban, a végcél a gyógyító tevékenység biztonságosabbá, költséghatékonyabbá tétele.

A Markhot Ferenc Kórházban bevezetett vonalkód rendszerrel az egyes betegek ellátása során felmerült költségek is nyomon követhetőek. Lehetőség van az egyes szervezeti egységekhez (osztályok), szakmákhoz, kezelő orvoshoz köthető betegellátás adatainak lekérdezésére, összehasonlító elemzésére. A kórházműködés szempontjából a betegbiztonság mellett fontos szerepe van annak, hogy az intézmény korrekt információkkal rendelkezzen arról, hogy mennyibe kerül egy beteg ellátása.

A kórházak ugyanis ismerik az adatokat, arról, hogy egy beteg ápolása után mennyit térít a finanszírozó, azt azonban nem tudják, ténylegesen mennyi pénzt fordítanak egy-egy beteg gyógyítására.
Az egri kórházban alkalmazott egyedi vonalkód rendszer segítségével összehasonlíthatóak az egyes terápiák mutatói: hatékonyság, gazdaságosság, a betegre fordított ápolási idő. Segíti a hosszú távú vezetői döntéseket, a hatékony gyógyító munkát.

A GS1 Magyarország Zrt. számára – a vonalkód rendszerek specialistájaként – a vonalkód rendszerek egészségügyi bevezetése, kiterjesztése kiemelten fontos. Egy éve ezért hozta létre a „GS1 egészségügyi munkacsoportot". Országos újdonság okán Krázli Zoltán a GS1 Magyarország igazgatója azért szervezte meg ez évi utolsó munkacsoport napját az egri kórházban, hogy a tagok és az érdeklődő kórházi vezetők megtekinthessék az egri kórházban működő GS1 szabványú informatikai rendszert. (Fotó: Birinyi Zsófia)

Legolvasottabb cikkeink