• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egyetemi kutatások az elhízás ellen

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Krónikus gyulladás a szervezetben, magas vérnyomás, növekvő szívkockázat, cukorbetegség, mozgásszervi betegségek - az elhízástól.

Bár a bőr alatti zsír felhalmozódása sokak számára zavaró, sokkal veszélyesebb a hasban lévő többletzsír, mely számos hormonszerű hatással rendelkező molekulát termel. Ez kóros folyamatokat indít el a szervezetben, és nagyon súlyos szövődményeket eredményez – hívja fel a figyelmet a probléma súlyosságára az európai elhízás elleni világnap kapcsán Benkő Ilona, az Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi docense az egyetem honlapján.

Krónikus gyulladás a szervezetben, elsősorban az erekben, magas vérnyomás, a szívbetegségek növekvő kockázata, cukorbetegség, mozgásszervi betegségek – ezek az elhízás legjellemzőbb szövődményei.

- Először az anyagcsere folyamatokban történik változás és inzulinrezisztencia alakul ki, amely egyfajta átvezető híd a 2-es típusú diabéteszhez. A cukorbetegség ezen típusával érintettek 90 százaléka elhízott, a két probléma között tehát nagyon szoros az összefüggés – mondta el Benkő Ilona.

Az inzulinrezisztenciával kapcsolatban már több évtizede zajlanak jelentős kutatások a Debreceni Egyetemen. Az intézetben többek közt azt vizsgálják, hogy milyen gyógyszerekkel, étrend kiegészítőkkel, vagy akár funkcionális élelmiszerekkel lehetne befolyásolni az inzulinszintet és vércukor értékeket, az elhízás szövődményeinek kialakulását.

- A kutatási eredmények alapján javaslatot tudunk tenni arra, hogy milyen készítmények, milyen összetételű termékek segíthetik a fogyást úgy, hogy minél kevesebb szövődmény alakuljon ki. A prevenció szempontjából kulcsfontosságú egészséges élelmiszerek körét is szeretnénk bővíteni, így új funkcionális élelmiszerek fejlesztésével is foglalkozunk.

Emellett a fogyást segítő gyógyszerek, növényi étrend-kiegészítők és az elhízás miatt kialakult szövődményekre szedett gyógyszerek egymásra való hatását, illetve a készítmények mellékhatásait is vizsgáljuk – sorolja a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet sokrétű kutatási körét Benkő Ilona.

A Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetben állatkísérletes modellben sikerült bebizonyítani, hogy az elhízásnak fokozott szerepe van a migrén kialakulásában. A tudományos kutatások során igazolták, hogy a túlsúly a rákos betegek kezelésben is nagyobb rizikót jelent. Kemoterápiás kezelés során az elhízott betegeknél nagyobb arányban fordulnak elő életveszélyt jelentő mellékhatások. Az intézetben bizonyították, hogy az inzulin rezisztencia a csontvelő vérképző sejtjeiben is kialakul és azok, így fokozottan pusztulnak a kemoterápia hatására. - sorolta az eddigi eredményeket a cikk, mely teljes terjedelmében itt olvasható.

Legolvasottabb cikkeink