• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egyetemi oktatóhely lehet a vállcentrum

Regionális hírek Forrás: Weborvos
Egyetemi oktatóhely lehet a vállcentrum

A külföldön tanult orvoscsoport hazatérve a vállra specializálódott ortopéd centrumot hozott létre.

A magyar ortopédiában egyedülálló a specializációnak az a foka, amit egy fiatal orvoscsoport valósított meg, amikor külföldi tanulmányaik nyomán úgy döntöttek, kizárólag a vállal és annak problémáival kívánnak foglalkozni, azzal viszont a legmagasabb szinten. Az elképzelést felkarolta a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészete, hiszen a modern eszközök alkalmazásával a vállal kapcsolatos beavatkozások 80 százaléka már egynapos ellátás keretében elvégezhető, azaz a páciens 24 órán belül otthonába távozhat - tudatták közleményben.

„A váll egyszerre egyszerű és összetett problémakör – mondja szűkebb szakterületéről dr. Gulyás Károly, a centrumot vezető szakorvos. – Egyszerű, amennyiben elég pontosan meg lehet mondani, milyen tevékenységek veszik igénybe fokozottan ezt a testrészt (sport, munka), illetve azt is, az életkor milyen típusú problémákat okoz a vállízületben. A legtöbb idős embernek fáj a válla: ez az ízület kopásának, az inak szakadásának az eredménye, ami tökéletesen kezelhető. Más kérdés, hogy sokan elkerülhetetlen rosszként tekintenek rá, és együtt élnek a problémával" – hívja fel a figyelmet az orvos.

A váll mint orvosi probléma ugyanakkor összetett jelenség, hiszen rendkívül gyorsan fejlődő szakterületről van szó. A diagnosztika területén a legutóbbi évek fejleménye az egyre jobb ultrahangos készülékek megjelenése, amik jórészt fölöslegessé teszik az MR-vizsgálatokat, hiszen ezekkel az olcsóbb eszközökkel is pontosan megállapítható, mi a bajuk a csontoknak és az ízületeknek. „Az ultrahangos vizsgálat meghonosítása lényegében egy alkalomra szorította le a beavatkozást megelőző orvos-beteg találkozók számát. Ha valaki bejön hozzánk egy röntgenvizsgálattal, úgy fog elmenni, hogy az ultrahangos vizsgálatot követően pontosan tudja, mikor és milyen beavatkozást fogunk elvégezni a vállán" – fejti ki Gulyás Károly.

A vállcentrum munkatársai egytől egyig külföldön, a legjobb eszközökön szerezték szakorvosi tapasztalataikat, és a megismert legjobb gyakorlatot honosították meg Magyarországon, sikerrel. „Legújabb eszközünk Budaörsön, az artroszkópos torony pont olyan készülék, mint amin Angliában is dolgoztam néhány évvel ezelőtt" – mondja Gulyás doktor. Az artroszkópia lehetővé teszi, hogy az orvos egy pontszerű bemeneti nyíláson keresztül behatoljon az ízületbe, ott egyidejűleg lásson és tevékenykedjen, vagyis az eszköz olyasmit nyújt, mint a laparoszkópia a lágy szövetek esetében.

A Budaörsön telepített 20-25 millió forintos eszköz a legmodernebbek közül való, kivételes képminősége felgyorsítja a műtéteket. „Emellett nagy előnye a beépített vaporizátor, ami lehetővé teszi az erekben gazdag vállban a vérzések azonnali elállítását és a salakanyag eltávolítását; így az orvos jobban látja, hogy mit csinál" – mondja Gulyás Károly.

A szakorvos szerint nemcsak a tudást és az eszközöket, hanem az orvos-beteg kapcsolattartás nyugati technikáit is meg kell honosítani Magyarországon. „A páciens együttműködése akkor is fontos a gyógyulás szempontjából, amikor éppen alszik a műtőben – mondja szándékos túlzással az orvos. – Senki nem szeret kés alá feküdni, de ha a páciens pontosan tudja, mit miért csinálunk, és annak milyen eredménye lesz, sokkal nyugodtabban veti alá magát a beavatkozásnak, és ez már valóban számít."

Ahogyan az is, hogy milyen munkát végez a beteg a rehabilitáció során, és mennyire tartja be a gyógytornász utasításait. „A jól együttműködő páciens hetekkel rövidítheti le saját rehabilitációja idejét, például sokkal hamarabb tanul meg együtt élni új protézisével, ami a munkába állás szempontjából is fontos tényező" – jegyzi meg Gulyás Károly.

Az általános ortopédia tengerében a vállműtétekre specializálódott budaörsi team olyan egyedi értéket képvisel, aminek alapján az Egészségügyi Központ a közelmúltban kezdeményezte a szervezeti egység „vállcentrummá" történő minősítését a Semmelweis Egyetemnél. Az akkreditáció folyamatban van, elnyerésével az intézmény elismert egyetemi oktatóhellyé válhat.

Legolvasottabb cikkeink