• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egyetemi szolgáltatások a kollégák lelki támogatására

Regionális hírek 2020.03.30 Forrás: Weborvos
Egyetemi szolgáltatások a kollégák lelki támogatására

Az egészségügyi dolgozók mentális egyensúlya megőrzésére a SE különböző módon igyekszik segítséget nyújtani.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem során a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozók lelki támogatására a Semmelweis Egyetem több segítségnyújtó szolgáltatást is indított. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika munkatársai telefonos és online lelki segítségnyújtást, támogató és krízisintervenciós hátteret biztosítanak az egyetem munkatársainak, az Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológiai Tanszék, illetve a Magatartástudományi Intézet önkéntesei pedig csatlakoztak a napi 24 órában ingyenesen hívható 06 1 770 7333 -as Call for Help krízisvonalhoz. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika a lelki támogatáson túl a gyermekek iskolai helyzetével kapcsolatos szakmai tanácsokkal is ellátja a szülőket - számolt be a lehetőségről az eggyetemi portál.

Hal Melinda, az Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszékének tanársegédje, a Magatartástudományi Intézet PhD-hallgatója elmondta, átérzik az egészségügyi személyzet helyzetét, hiszen bennük is ugyanolyan folyamatok zajlanak, mint bárki másban, ugyanakkor szembesülniük kell a szenvedő betegekkel és a halálos esetekkel is, de mégis erősnek kell maradniuk, hiszen a betegek lelki támogatása is az ő feladatuk. Ezért csatlakoztak a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott lelkielsősegély-vonalhoz. Mint mondta, az egyetem több karának önkéntesei – köztük a Magatartástudományi Intézet munkatársai is – részt vesznek a kezdeményezésben. A krízisvonal a veszélyhelyzet alatt, egészen a járvány lecsengéséig napi 24 órában. Hozzátette: folyamatosan várják az önkéntes jelentkezőket; az említett szolgáltatások Facebook-oldallal és honlappal is rendelkeznek, ezen kívül tervben van, hogy chaten keresztül is lehessen tőlük segítséget kérni.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekpszichiátriai Osztályának több dolgozója online és telefonos módon ajánl lehetőséget a klinika munkatársainak, lelki segítségnyújtás céljából – hívta fel a figyelmet Cserép Melinda klinikai szakpszichológus, a Bókay Gyermekklinika pszichológus munkacsoportjának vezetője. Emellett stresszkezelő módszerekkel – például progresszív relaxációs hanganyagokkal – igyekszünk konkrét technikákat eljuttatni kollégáinknak és gyermekeiknek a szorongás oldásához és az alvásproblémák enyhítéséhez – tette hozzá.

Dr. Purebl György, a Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese kiemelte: a jelenlegi járványügyi helyzetre 102 éve nem volt példa Európában, ez az új kihívás mindenki számára megterhelő, a frontvonalban dolgozó egészségügyi szakemberekre pedig különösen nagy terhet ró. Kiemelte: különböző technikák alkalmazásával csökkenthető a szorongás. Az egyik legfontosabb a saját támogató háló megléte; mint fogalmazott, nagyon fontos, hogy problémáinkkal, kétségeinkkel ne maradjunk egyedül. A kibeszélt gondok már önmagukban is csökkentik a fesztültségszintet. Az egészségügyben dolgozóknak azt javasolja, hogy találják meg azokat a kollégákat, akikben megbíznak, és átbeszélhetik az eseteiket – nemcsak szakmai szempontból, hanem az érzelmi megterhelés szempontjából is. Jellemző ugyanis sok esetben a család és az ismerősök is az egészségügyi dolgozótól várják a támogatást és a megnyugtatást – tette hozzá. A teljes cikk itt olvasható

Online pszichológiai tanácsadás az SZTE Léleknavigátortól hallgatóknak

Legolvasottabb cikkeink