• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyéves a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika

Regionális hírek 2022.11.14 Forrás: Semmelweis Egyetem
Egyéves a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika

A 2021-es 26 átültetéshez képest a STéG első évében 43 ilyen transzplantációt hajtottak végre.

A Semmelweis Egyetem Szenátusa 2021 szeptemberében döntött a Transzplantációs és Sebészeti Klinika I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikába való beolvadásáról. Az így létrejött Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) az egyetem egyik legnagyobb fekvőbeteg-intézménye lett. „Az volt a célunk, hogy a sebészeti kapacitásokat megtartva egy hatékony, gazdaságilag is jól működtethető rendszer jöjjön létre, ahol a korábbi két klinika életében jelenlévő szinergiákat racionalizáljuk, a transzplantációs tevékenységet pedig a lehető legmagasabb szintre juttatjuk el” – fogalmazott az igazgató. Dr. Szijártó Attilát 2020-ban nevezték ki az akkori I. Sz. Sebészeti Klinika élére, amely még abban az évben nevében is kiegészült az intervenciós gasztroenterológiai tevékenységgel, majd tavaly egyesült a Transzplantációs és Sebészeti Klinikával – így jött létre a STéG - írta az egyetemi portál.

„Az egybeolvadás egyfajta »vakrandi« volt a klinikák számára, hiszen a felszínes ismereteken túl a kollégák nem ismerték egymást, nem tudták, milyen értékeket rejt a másik szervezeti egység. Össze kellett hangolni a munkát, megismerni egymás tevékenységét” – emlékezett vissza, kiemelve: az újonnan létrejött, robosztus klinika hívószavai a transzparencia, az értékteremtés és értékkövetés voltak, valamint a kezdetektől ragaszkodott hozzá, hogy a szervezeti egység graduális és posztgraduális téren is elitképzést folytasson, ahol a sebészetet, az anesztéziát, a transzplantációt és a gasztroenterológiát is a legmagasabb szinten végzik és oktatják.

Dr. Szijártó Attila kiemelte: a STéG-gel egy Magyarországon egyedülálló, komplex klinika jött létre, ahol a sebészetet művészi szinten művelik, a komplementer társszakmák jelenlétével pedig az intézmény egy olyan sokszínű alkotóműhellyé vált, ahol komoly szellemi tőke koncentrálódik. „A tökéletesség nem az, amihez nincs mit hozzátenni, hanem amiből nincs mit elvenni” – fogalmazta meg hitvallását Antoine de Saint-Exupéry-t idézve, kiemelve, hogy célja a szervezeti egység működését és hatékonyságát tovább javítani. Mint elmondta, komoly feladatot jelentett az Üllői és Baross utcai klinika tevékenységét, a betegfelvételt-, -irányítást és -gondozást, valamint az ezekkel járó adminisztrációt összehangolni. „Az első három hónap volt a próbaidő, amikor kiosztottuk a feladatokat, új működési rendet vezettünk be, felálltak a szabályozó testületek, a kollégák pedig hozzászokhattak a változásokhoz. Ezt követően idén januártól már egységes formában működik a STéG két telephelye” – magyarázta. Hozzátette: különbségek így is adódnak, hiszen a két korábbi klinika profilja eltérő volt.

Úgy gondolom, sikerült bizalmi tőkét kovácsolnunk, és megindult egy jó ütemű fejlődés a klinikán – foglalta össze. Mindkét épület komoly múltra tekint vissza, az Üllői úti klinikát 112 éve alapították, a Baross utcai intézmény pedig 1994 óta működik. Utóbbi esetében elengedhetetlenné vált az épület felújítása, a légtechnikai rendszerek és közművek cseréje, erre az időre pedig a transzplantációs klinika a Külső Klinikai Tömbbe költözött – ez is hozzájárult a STéG nagy egységének formálódásához, hiszen az együttélés rengeteg lehetőséget teremtett – emlékezett vissza az igazgató.

Kialakult egy 44 ágyas transzplantációs osztály az egyetem Központi Betegellátó Épületében, ahol a dialízistől kezdve az ultrahangos intervenciókig minden feltétel adott a betegellátáshoz az osztályon belül. Az épületben egy nyolcágyas intenzív osztály is működik közvetlenül a három műtővel felálló műtőblokk mellett, a STéG pedig kihasználta az itt jelenlévő szinergiákat is: az intézményben photon counting CT és angiográfiás laboratórium is elérhető. „Egy modern peri-transzplantációs multidiszciplináris környezet jött létre, amelynek fontos része az egyedülálló intervenciós tevékenységgel bíró gasztroenterológia, amely ma már elengedhetetlennek számít a májtranszplantációk során” – fogalmazott dr. Szijártó Attila.

A STéG egyik lábát a transzplantáció és a transzplantációs belgyógyászat jelenti. A szervezeti egység létrehozásakor az egyik legfontosabb cél az volt, hogy a Semmelweis Egyetem a transzplantáció területén Magyarországon és Európában is vezetővé válhasson.

Az élődonoros vesetranszplantációval kapcsolatban az igazgató elmondta: a választható időben elvégzett, magas szintű beavatkozásból korábban éves szinten átlagosan 24-et végeztek, 2021-ben pedig 26-ot – a STéG első évében azonban ez a szám elérte a 43-at. Emellett ehhez kapcsolódóan bevezették a háromdimenziós képalkotási és nyomtatási rekonstrukciós eljárást, amelyek segítségével a donorműtétek tervezhetőbbé és még biztonságosabbá váltak. Megkezdődött az élődonoros veseprogramban a sebészetben már használt ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) perioperatív protokoll és a prehabilitációs program adaptálása transzplantáció előtt álló betegekre, amely a betegek programszerű előkezelését jelenti. Szintén jelentős előrelépés, hogy elindult az AB0-inkompatibilis élődonoros veseátültetés és a deszenzitizációs protokoll előkészítése a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika közreműködésével. A magyar betegeknek ezért jelenleg Ausztriáig vagy Németországig kell utazniuk, a jövőben azonban vélhetően Magyarországon is elérhető lesz ez az ellátási forma. Emellett tájékoztatót készítettek az élődonoros vesetranszplantációs betegek részére és kisfilm is készült, a cadaver vesetranszplantációhoz pedig egy új típusú várólista-programot építenek fel, amely veseriadókor megkönnyíti a betegek szelekcióját és behívását – sorolta az igazgató. A májátültetések száma a 2019-es 79 után 2020-ban 50-re csökkent, majd 2021-ben 59-re emelkedett, idén pedig már 60 felé tart, időarányosan tehát további jelentős javulásra számítunk – mutatott rá, hozzátéve: dr. Benkő Tamás egyetemi docens vezetésével, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikával együttműködve tervezik a gyermek májátültetések kiterjesztését a 10 kilogramm alatti gyermekekre, valamint a transzplantációs onkológiai vonal elindítását is. A hasnyálmirigyátültetési program sem sérült az elmúlt egy évben, a transzplantációk tekintetében összességében a minőségi mutatókat illetően jelentős javulást értünk el – emelte ki.

Dr. Szijártó Attila elmondta: a STéG-ben 480 munkavállaló dolgozik, köztük 147 orvos, akik évi ötezer műtétet és mintegy hatezer eszközös vizsgálatot végeznek és napi csaknem 450 járóbeteget látnak el.

„Egy nagy klinika vagyunk, amely a spektrum teljes szélességét lefedi az akut műtétektől és transzplantációktól kezdve az onkológiai ellátáson és endokrin sebészeten át az emlősebészetig, a plasztikai sebészet bizonyos részéig, valamint a gasztroenterológiáig” – fogalmazott. Mint elmondta, az Üllői úti sebészeti klinika 1909. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit, az azóta eltelt időben pedig rengeteg változáson ment keresztül. „Dollinger Gyula egykori tanszékvezetőnek köszönhetőpen ez volt a hazai ortopédia bölcsője, de itt végezték el az első sikeres máj- és vesetranszplantációt is. A klinika szakmai bázisa megkerülhetetlen a hazai orvos- és egészségtudomány területén, a STéG komplex egysége pedig tovább növeli az intézmény jelentőségét” – emelte ki. A jövővel kapcsolatban az igazgató elmondta: a sebészet folyamatosan fejlődik új területeket és diszciplínákat alkotva, így a STéG előtt is mindig lesznek új kihívások. „Egy év múlva azt szeretném látni, hogy tovább fejlődnek országokon átívelő tudományos kapcsolataink és nemzetközi szinten is minden területen egyre komolyabb szereplővé válunk” – fogalmazott.  További részleteket a teljes cikkben olvashat

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink