• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egymilliárdos támogatás a DE biotechnológia projektjére

Hírek 2022.05.26 Forrás: Debreceni Egyetem
Egymilliárdos támogatás a DE biotechnológia projektjére

A szövedékek sebek fedőrétegeként való alkalmazásával kívánják elősegíteni a sebgyógyulást és a csontosodási folyamatokat.

A Debreceni Egyetem (DE) „Biotechnológia” elnevezésű projektje az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával valósul meg egymilliárd forint nagyságrendben, adta hírül a Debreceni Egyetem. 

A biológiai terápia alapjait képező biotechnológiai készítmények, antitestek számos ráktípus esetében hatékonyan megtalálják a daganatos sejteket, ám önmagukban ritkán vezetnek azok pusztulásához. A megfelelő receptort kifejező daganatsejtek hatékonyan és szelektíven megcélozhatók peptid/fehérje-ligandumokkal, melyek termelése szintén biotechnológiai módszereket igényel. Célunk új daganatterápiás molekuláris célpontok azonosítása és karakterizálása.

A tumordiagnosztikára és célzott terápiára alkalmas innovatív, új szintetikus peptid hormon analógokat és radioaktívan jelzett tumor érképzésre is szelektíven ható biokonjugátumokat állítanak elő és vizsgálják azok jelátviteli hatásmechanizmusait, a tumorok immunbiológiai kérdéseire és a daganat őssejtek szerepére is fokuszálva.

Biopolimer-kutatásaik célja különböző töltőanyagokat tartalmazó szövedékek, vázanyagok előállítása, majd fizikai és kémiai tulajdonságaik fogászati célú felhasználásra való optimalizálása. Céljuk a fogászatban és ortopédiai csontpótlás során a sebgyógyulást és csontosodást elősegítő adalékot tartalmazó vázanyagok és új típusú, biológiailag lebontható és biokompatibilis polimerek előállítása. A szövedékek sebek fedőrétegeként való alkalmazásával kívánják elősegíteni a sebgyógyulást és a csontosodási folyamatokat; az előállított anyagok orvosi/biológiai és környezetvédelmi területeken kerülhetnek alkalmazásra.

A jelenleg elérhető égési sérülési terápiák nem kielégítőek, mert a folyamat háttérmechanizmusa kevéssé ismert, ezért céljuk génszerkesztési és biotechnológiai eszközökkel az egy adott szignálútvonalon égési sérülés hatására bekapcsoló gének vizsgálata. Vizsgálni kívánják a humán retrovírusok integráz enzimjét, mely a vírusfertőzésben (pl. HIV) és a retrovirális géntranszfer kísérletekben is meghatározó szerepet játszik. Céljuk iparilag is hasznosítható fehérje-expressziós rendszerek fejlesztése, elsősorban a rekombináns fehérjék tisztítását elősegítő címkék eltávolítására és módosításával.

 

Legolvasottabb cikkeink