• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egynapos sebészet a Bicskei Egészségügyi Központban

Regionális hírek Forrás: MTI

Kis kockázatú sebészeti műtéteket végeznek a felújított központban.

Elvégezték az első műtéteket a Bicskei Egészségügyi Központban, amelyet több mint félmilliárd forintból újítottak fel, bővítettek ki, és amelyben mostantól egynapos sebészet és nappali kórház is működik - közölte Balogh Gyula, az intézményt üzemeltető nonprofit kft. ügyvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Mint elmondta, 2005-ben döntött úgy a menedzsment és a városvezetés, hogy új irányokat keres az egészségügyi központnak. Az egynapos sebészet keretében a világ legfejlettebb országaiban a műtétek egyre szélesebb körét végzik el, az arány sok helyen a 60-70 százalékot is eléri. Magyarországon csak néhány éve honosodott meg ez az ellátási forma, amelyhez Bicske ennek a fejlesztésnek az eredményeképpen csatlakozott - tette hozzá.

A megújult, szolgáltatásaiban kibővült intézmény május közepétől látja el Bicske és a környéke lakóit. Balogh Gyula szerint a világ legkorszerűbb eszközeivel dolgozhatnak. Úgy fogalmazott: "nem visszalépés Nyugat-Európa helyett Bicskén orvosi ellátást igénybe venni". A hagyományos sebészeti beavatkozások mellett nőgyógyászati, urológiai és szemészeti műtéteket is végeznek, "olyanokat, amelyek kis kockázatúak".

Tessely Zoltán (Fidesz), Bicske polgármestere az intézménybejáráson kiemelte: 2008 tavaszán az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében nyílt lehetőségük arra, hogy európai uniós pénzhez jussanak. A maximálisan elnyerhető pályázati forrás megszerzése érdekében az eredetileg egymilliárdosra tervezett fejlesztést ütemekre bontották. Az átépítés első üteméhez elnyert 374 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellé a város 152 millió forintnyi önerőt adott.

Terveik között szerepel, hogy az épület többi részét felújítják, bővítik, ami hasonló volumenű beruházás lesz, mint a mostani. Így az alapellátás és a szakellátás többi orvosa is a műtőkben és kiszolgálóhelyiségeiben dolgozókhoz hasonló körülmények között végezhetné munkáját. Hosszú távú elképzeléseik között említették az Új Széchenyi Tervben és a Semmelweis Tervben is szereplő gyógyturizmus lehetőségeinek kiaknázását.

Legolvasottabb cikkeink