• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Áttörést jelentő új technológiák a kutatásban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A kutatócsoport elektrofiziológiai eljárásokkal manipulálja a fehérjék termelődését a sejten belül.

Dr. Csernoch László egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Élettani Intézetének igazgatója vezeti azt a kutatócsoportot, amely különböző új kutatási eljárások alkalmazásával jelentős eredményeket ért el olyan területeken, mint a melanoma, vagy a porcképző sejtek tanulmányozása.

- Alapjaiban befolyásolta a laboratóriumban folyó kutatómunkát az új mérési technológiák fejlődése. Az új képalkotó technikák, valamint az ismert molekuláris biológiai és elektrofiziológiai eljárások alkalmazásával elkezdtük vizsgálni a sejten belüli folyamatokat, először a nagyon gyorsan működő ingerlékeny sejtek esetében, majd bizonyos nem ingerlékeny sejteknél, amelyek jelátviteli funkciójuk tekintetében, hasonló magatartás mintát követnek – mondta Csernoch László professzor.
A kutatócsoport elektrofiziológiai eljárásokkal manipulálja a fehérjék termelődését a sejten belül, hogy megfigyelhesse a sejtmembránon keresztüli áramokat és tanulmányozza a sejten belüli környezet változó összetételét.

A csoport eredetileg az ingerlékeny izomsejteket, azok differenciálódását és az izom funkciót kezdte tanulmányozni bizonyos rendellenességek esetében. Ezek általában genetikai rendellenességek voltak, amelyeknek következményeként a kalcium homeosztázis változása izom atrophiához és distrophiához vezetett.

Az érdeklődésük ezután a nem-ingerlékeny sejtek felé fordult, vizsgálták a melanoma sejteket. Tanulmányozták az ultraibolya sugárzás hatását a melanoma sejtekre, és megállapították, hogy ezen sugarak hatására a rákos sejtek kevésbé pusztulnak, ezért a betegség kialakulásának nagyobb az esélye.
A kutatás másik iránya a chondrocyták, a porcképződésért felelős sejtek vizsgálata. Idős embereknél ízületi fájdalom jelentkezik, amikor a porcok elkezdenek kopni. A csoport olyan módszereket keresett, amelyekkel mesterségesen chondrocytákat lehet létrehozni. Ezek azután képesek porcképzésre, amit be lehet ültetni a betegek ízületeibe.

Kísérleteikben kimutatták, hogy ezeket a sejteket differenciálódásra és a porcra emlékeztető rétegek képzésére lehet késztetni. A felfedezések klinikai felhasználását még sok vizsgálatnak kell megelőznie. Jelenleg alapkutatási fázisban vagyunk, teszteljük az ötleteket, és megalapozzuk a további kutatásokat - hangsúlyozta Csernoch László professzor.

Legolvasottabb cikkeink