• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre bővül a P3 klaszter a Dél-Dunántúlon

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A program lezárult, de új partnerségi kapcsolatok alakutak, bevált a hálózati együttműködés.

A klaszter és az üzleti hálózatosodás Magyarországon, főleg a kis- és közepes vállalkozások esetében viszonylag új fogalom. A Pannon Pharmacologiai Pólus Klaszter a Dél-Dunántúli Régióban az egészségipar, a humán orvostudományi kutatás, az egészségipari-gyógyszeripari innováció és a felnőttképzés területeihez szolgáltatással vagy termékkel kapcsolódó vállalkozások és szervezetek önkéntes együttműködése, mely a közös céljaik elérése érdekében jött létre.

A projekt legnagyobb sikere ebből fakadóan, hogy számos vezetővel sikerült megismertetni a hálózatos együttműködésekben rejlő előnyöket, melyek a későbbiekben is jó hatással lehetnek a gazdasági eredményeikre. Minden együttműködés alapja azonban, hogy először létre kell hozni egy jól működő rendszert, melynek fejlődését minden érdekelt támogatni tudja - számoltak be a jelen helyzetről a program gazdái.

A klaszter infrastruktúrájának létrehozása már 2010-ben megkezdődött, az elvégzett humán klinikai vizsgálatok számának növelését célul tűzve. A „Pannon Pharmacologiai Pólus (P3) Klaszter indítása és szolgáltatásainak innovatív fenntartható fejlesztése projekt" 2011 decembere és 2013 novembere között 22 880 000 Ft európai uniós támogatásból és összesen mintegy 38 millió forintból valósult meg. Az öt alapító tag, összesen 27 induló tag mellé három év alatt az egészségipar minden szegletéből csatlakoztak cégek és magánszemélyek. Köztük a gyógyszerforgalmazók és az orvosok közti kommunikációt segítő szervezetek, kórházak mellett a munkaerő-közvetítéssel és tanácsadással foglalkozó vállalatok, valamint a gyermekgyógyászat, a belgyógyászat, vagy akár az orvosi kérdésekben segítő információs oldalak területén tevékenykedő cégek is megtalálhatók.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően jelenleg a P3 Klaszter 41 tagot számlál.

A klaszter a tagság számára hat workshopot (200 résztvevővel), a résztvevő orvosoknak és koordinátoroknak (70 fő) három akkreditált, a klinikai módszerek javításával kapcsolatos ún. GCP-képzést szervezett, miközben aktív kapcsolatot alakított ki a PTE ÁOK klinikai vizsgálatokért felelős részlegével. A régió szereplői pedig egy nemzetközi- és egy klaszterkonferencián bővíthették szakmai tudásukat és kapcsolati hálójukat.

A szekszárdi és a mohácsi régiós kórházak eközben támogatótagként csatlakoztak a projekthez. Bár a későbbi időszakban is meg szeretnék őrizni a P3 Klaszter regionális jellegét a szervezők, elengedhetetlennek tartják a külföldi kitekintést. A nemzetközi együttműködések első lépéseként felvették a kapcsolatot a horvát Podravka élelmiszer- és gyógyszeripari kutatás-fejlesztési részlegével, illetve az általuk létrehozott élelmiszeripari klaszterrel.

A már a fenntartási időszakában járó projekt elsődleges feladata, hogy a tagság további bővítése mellett ápolja a már kialakult partnerkapcsolatokat, de a célkitűzések között szerepel az akkreditált klaszter státusz elérése is.

Eddig azok a tagok profitáltak a legtöbbet a projektből, akik hálózatos együttműködésekkel kapcsolatos előfeltevéseiket a gyakorlatban is kipróbálták. A P3 Klaszter folyamatos bővülése pedig jól mutatja, hogy a vezetők egyre inkább élni tudnak a projekt nyújtotta lehetőségekkel és szívesen kapcsolódnak be a programokba, akciókba, így még több gyümölcsöző együttműködésre számíthatunk a közeljövőben.