• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Egyre több az anorexiás gyerek

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu Szerző:
Egyre több az anorexiás gyerek

Korábban igen ritka mentális zavarnak számított, ma már azonban a fiatalok 1-4 százalékát sújtja, főként a 14-17 éves nőket.

Tíz-tizenöt éve egy anorexiás gyereket kezeltek évente a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályán. Most havonta kerül be egy-két gyerek ezzel a betegséggel, ami elsősorban a serdülőket érinti, de 9 éves kislányt is gyógyítottak már itt - írta a Debreceni Egyetem honlapja.

Az anorexia lelki eredetű betegség, kóros lesoványodás. Az orvosok egyre több ilyen esettel találkoznak. Ennek egyik oka, hogy ma már könnyebben diagnosztizálják a betegséget, másrészt többen fordulnak szakemberhez segítségért. Korábban igen ritka mentális zavarnak számított, ma már azonban a fiatalok 1-4 százalékát sújtja, főként a 14-17 éves nőket.

Az anorexia kialakulása kapcsolódhat egy negatív, megrázó életeseményhez, például a szülők válásához. A betegséggel a gyerek az idillikus családi légkört próbálja visszaállítani. Rizikótényező a soványságra biztató társadalmi-kulturális nyomás, a sovány nőideál hangsúlyozása is.

- A betegség sok esetben későn derül ki. A gyerek nagyon keveset eszik ugyan, de aktivitása megmarad, nem romlik a teljesítménye, ezért a szülők sokáig nem is figyelnek fel a bajra. Amikor már jelentős a súlycsökkenés, akkor kezdenek aggódni. Miután a gyermekgyógyásznál kiderül, hogy nem szervi eredetű a probléma, akkor kerülnek a pszichiátriai osztályra – ismertette Oláh Róza osztályvezető főorvos.

Nehéz azonban motiválni az anorexiás gyerekeket a terápiára, hiszen testképzavarral élnek, önmagukat nem látják soványnak, nincs betegségtudatuk. Volt olyan 14 éves lány, aki 35 kilósan került az osztályra.

- A terápia során azt tapasztaljuk, hogy ezek a gyerekek, nem akarnak felnőtté válni, nem merik vállalni a felnőtt élettel járó kötelességeket, felelősséget, mindig az a válaszuk, hogy nem jó felnőttnek lenni. Nem akarnak azonosulni a női szereppel. Ez abból ered, hogy gyakran negatív női életformát látnak. Az egyik kislány például azt mondta, hogy nem akar olyan fáradt nő lenni, mint az édesanyja. A család viselkedési-, problémamegoldó-, együttélési mintái nagyon fontosak a gyermek egészséges lelki fejlődéséhez – hangsúlyozta Oláh Róza.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályán a kezelésben párhuzamosan többféle terápiát alkalmaznak. Viselkedésterápiás módszerrel segítik az étkezési rend kialakítását: megbeszélik az étel mennyiségét, minőségét, elfogyasztását pedig ellenőrzik. A fokozatosan emelt mennyiséggel és kalóriabővítéssel érhető el az életkornak, a testmagasságnak megfelelő normál testtömeg.

A terápia során rendszeresen ellenőrzik a gyerek testsúlyát, és, ha elér egy-egy kitűzött célt, megjutalmazzák, például hazalátogathat. A súlygyarapodás után, az egyéni terápián azt is megvitatják, hogyan tartható az elért, elfogadott testsúly.

- Megerősítjük a gyerekekben, hogy az egészséges felnőtté válásukhoz a szervezetnek meg kell adni a megfelelő tápanyagokat. Közben segítünk a pszichotraumák, az egyéni konfliktusok feldolgozásában, azok megoldási mechanizmusait keresve. A pszichoterápia fontos mozzanata, hogy elfogadják a felnőtté válás tényét. Erősíteni kell azt, hogy képesek lesznek majd a felnőtti felelősséget viselni, de erre most csak fel kell készülniük. Ehhez nagyon fontos az önismeret, önelfogadás fejlesztése, saját belső értékeik hangsúlyozása, tudatosítása. A családterápia alkalmazása elengedhetetlen a gyermekek kezelésében – emelte ki a főorvos.

A kezelés hónapokig tart, a terápia után pedig a betegek visszajárnak a pszichoterápiára. Oláh Róza ugyanakkor hangsúlyozta: csak azokat a gyermekeket lehet meggyógyítani, akik ebben a terápiás folyamatban kellően elkötelezettek.

Legolvasottabb cikkeink