• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

'Együtt a rák ellen!' Konferencia Kaposváron

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Somogy megye országos szinten a legrosszabb helyzetben lévő megyék közé tartozik.

A daganatos megbetegedések még most, a XXI. század elején is a legpusztítóbb betegséget jelentik. A rák elleni felelősségteljes küzdelem mindannyiunk közös ügye. Ennek a gondolatnak jegyében a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a Megyei Prevenciós Együttműködés keretében konferenciát szervezett  2014. február 7-én, melynek célja volt, hogy a számba vegye a rák kialakulásának kockázatát, a megelőzés lehetőségeit, segítse a betegeket abban, hogy a gyógyuláshoz vezető különböző utakat, lehetőségeket megismerjék – tudósítottak közleményben.

A résztvevőket Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos, a SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (NSZSZ) vezetője köszöntötte. Bevezetőjében kiemelte, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedés korunk egyik legnagyobb egészségügyi problémája, a betegségek ellátása egyre nagyobb kihívást jelent az egészségügyi ellátó rendszer számára. A tisztifőorvos elmondta, hogy a WHO adatai szerint ma már többen halnak meg rákban, mint AIDS-ben, TBC-ben, vagy maláriában összesen. A WHO-nak jelentő országok adatai alapján 2012-ben 14 millió megbetegedés és 8,2 millió halálest fordult elő. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon is fokozatosan emelkedett a daganatos halálozás az elmúlt hatvan évben.

A megyére vonatkozó adatokat dr. Szöllősiné Maler Mónika a NSZSZ népegészségügyi szakembere ismertette. Kiemelte, hogy sajnálatos módon Somogy megye országos szinten a legrosszabb helyzetben lévő megyék közé tartozik. Dr. Jankovics Judit a NSZSZ Közegészségügyi osztályvezetője előadásában felvázolta a daganatkeltő kóroki tényezőket, az ember, a környezet és a kémiai expozíció kapcsolatát, a környezeti szennyeződés lehetséges ellenőrzési pontjait. Felde Katalin az intézet dietetikusa bemutatta a táplálkozás szerepét a daganatos betegségek megelőzésében.
KMOK Komplex Mammográfiás Központ főorvosa Dr. Kander Klára mammográfiás emlőszűrés 10 éves tapasztalatait foglalta össze, Dr. Völgyi Zoltán a Klinikai Onkológiai Centrum főorvosa az oncoteam működését mutatta be.

Laubené Mészáros Erzsébet SMKH NSZSZ megyei vezető védőnője, a védőnői méhnyakszűrés kiterjesztését, a védőnői szűrés előzményeit ismertette, majd Kovácsné Balogh Éva Böhönye község területi védőnője beszélt személyes tapasztalatairól.

Dr. Fauszt Terézia belgyógyász, kardiológus főorvos, Feng Shui szakértő és oktató kiemelte az alternatív medicina elengedhetetlen szerepét a megelőzésben.

Fábosné Nétling Ibolya a KMOK Klinikai Onkológiai Centrum klinikai szakpszichológusa, az onkológiai betegek pszichés gondozásáról tartott előadást, majd Dr. József István PhD okleveles szakpszichológus, szupervízor, a Kaposvári Egyetem docense a rék kialakulásának pszichés hátterét és a preventív lehetőségeket ismertette.

Kalocsa Zoltán a KMOK Egészségfejlesztési Iroda munkatársa tájékoztatta a résztvevőket a Komplex népegészségügyi szűrések szervezéséről, a SMKH NSZSZ Egészségfejlesztési osztály tisztiorvosa Dr. Pálca-Juhász Márta, a Megyei Prevenciós Együttműködés szűrési kommunikáció hatékonyságának fokozásában betöltött szerepét mutatta be.

A konferencia a Somogy megyében működő daganatos betegeket segítő civil szervezetek bemutatkozásával zárult. A Rákbetegek Országos Szövetsége Kaposvári Tagszervezete a Viktória Klub, a Somogy Megyei ILCO Klub, valamit a Nevitt Cindy Otthonápolás és Hospice Szolgálat ismertette tevékenységét a hallgatósággal.