• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elavult vadászkastélyból lakóotthonokba

Regionális hírek Forrás: MTI

Egymilliárd forintot kap uniós forrásból intézményfejlesztésre a berzencei pszichiátriai otthon.

Modellértékű intézményfejlesztésre nyert el egymilliárd forint uniós forrást a pszichiátriai betegeket befogadó, immár állami tulajdonban lévő berzencei szociális otthon. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára hétfőn, az otthonban tartott projektnyitó sajtótájékoztatón közölte: ezzel a fejlesztéssel sikerül megoldani, hogy a berzencei intézmény helyben, a pszichiátriai betegek életvitelének megfelelő lakóotthonokkal váltsa ki a jelenlegi elhelyezést és gondozást.

A teljes egészében uniós támogatással megvalósuló Somogy megyei beruházásról szólva az államtitkár elmondta, két éven belül az intézmény 120 lakója az elhelyezésükre alkalmatlanná vált, egykori vadászkastélyból átalakított épületből korszerű lakóotthonokba költözhet, amelyek működtetését egy szociális foglalkoztató központ látja majd el.

"Nagyon nagy szakmai összefogással sikerült a kiváltásnak ezt a metódusát, ezt az irányát elindítani" - hangsúlyozta Soltész Miklós, hozzátéve: a projekt iránt már az Európai Unióból is érdeklődnek, többen jönnek azt tanulmányozni.

Az államtitkár ismertetése szerint a 2015 tavaszán lezáruló fejlesztés során az önálló életvitelre alkalmas pszichiátriai sérülteket három 6 férőhelyes lakásban, a mindennapi gondozást, segítést igénylő ellátottakat hat 12 férőhelyes lakóotthonban helyezik el, amely "sokkal emberközelibb" lakókörnyezetet biztosít a mostaninál, továbbá megépül egy 30 férőhelyes lakócentrum a súlyos pszichiátriai sérülteknek. A három lakóegységet ellátó szociális szolgáltató központban továbbra is működik majd az a foglalkoztató, ahol az otthon lakói piacképes termékeket tudnak készíteni.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos hozzászólásában az állam felelősségvállalásáról, és arról az álomról beszélt, amelyet a helyiek évtizedekig dédelgettek, és amely most ezzel a projekttel megvalósulni látszik.
Hangsúlyozta, az államnak felelőssége van a saját polgáraival szemben. "Egyértelművé vált, hogy az állami kézbe vett intézményeken keresztül ezt a felelősségét az állam sokkal hatékonyabban, világosabban és sokkal intenzívebben tudja gyakorolni" - fogalmazott a politikus, egyúttal reményét fejezte ki, hogy "ez a felelősség ezen a projekten keresztül is kézzel foghatóvá válik az intézmény lakói, illetve a település és a környék lakói számára".

Szőke József, a korábban a Somogy Megyei Közgyűlés fenntartásában lévő otthon vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a Dunántúlról egyedüli pályázóként indultak és nyertek el támogatást egy olyan fejlesztéshez, amely modellértékű lehet más, pszichiátriai betegeket gondozó intézmény számára. A program lényege, hogy az otthon lakói a helyi közösségbe integráltan tudják élni az életüket, és minden gondozott a személyes szükségletéhez mérten kapjon segítséget - mondta az intézményvezető.

Az igazgató az 1750-es években épült, majd 1957-ben pszichiátriai betegeket befogadó otthonként megnyitott vadászkastélyról elmondta: az épület túlzsúfolt, elavult, energiapazarló, ilyen létszámú gondozott elhelyezésére alkalmatlan, sem az egy gondozottra jutó terület, sem a tárgyi feltételek nem felelnek meg az Európa Unió előírásainak.

Szőke József közölte, azzal, hogy az ellátottakat az életvitelüknek és állapotuknak megfelelő lakóotthonokba költöztetik, javulnak a körülményeik, és ez szakmailag az ott dolgozók számára is előrelépést jelent. Hozzátette, a szociális szolgáltató központ túl azon, hogy működteti a lakóotthonokat, hiánypótló szerepet is betölt majd, mivel a csurgói kistérségben jelenleg nincs nappali közösségi pszichiátriai ellátó központ, ezzel a projekttel azonban ez is megoldódik.

Legolvasottabb cikkeink